Чувствате ли, че емоционално сте „изчерпали бензина“ и не знаете коя рецепта да опитате? Какво ще кажете за най-вкусния чийзкейк, който просто се топи в устата ви ...

Първото и основно правило за успеха на този любим десерт е да изберете кремообразно пълномаслено сирене или крема сирене.

Освен сиренето, важно допълнение, което ще го направи още по-вкусен, е битата сметана или заквасена сметана.

Чийзкейкът трябва да се пече, докато краищата на формата започнат да се отделят и не се притеснявайте, ако средата не изглежда готова. 

След като чийзкейкът е изпечен, първо отворете малко вратичката на фурната и я оставете така за един час и едва след това извадете десерта. След като се охлади, сложете го в хладилник за поне четири часа.

Съставки:

900 грама крема сирене
чаша захар
лъжица царевично нишесте или 2 супени лъжици универсално брашно
1/8 чаена лъжичка сол
1/2 чаша заквасена сметана
2 чаени лъжички лимонов сок (по желание)
чаена лъжичка екстракт от ванилия
3 яйца
жълтък

За блата:

пакет обикновени бисквити - от 180 до 200 грама
5 супени лъжици масло и допълнително за намазване на формата за печене

Подготовка:

Съставките трябва да са със стайна температура около половин час преди приготвяне, а фурната да е предварително загрята до 170 градуса по Целзий.

Намажете тава за печене с масло с пръсти. Тъй като според тази рецепта тортата се пече в купа с вода, най-добре увийте формата за печене с алуминиево фолио отвън, така че да не влиза в контакт с водата.

Разтопете пет супени лъжици масло в микровълновата фурна или тенджерата и смелете бисквитите в блендер. Смесете бисквитите с маслото и ги поставете на дъното на формата. Притиснете добре, за предпочитане с дъното на чаша. Печете основата за 8 до 10 минути. Смесете сиренето, захарта, брашното и солта с миксер, след това добавете заквасената сметана, лимоновия сок и ванилията. След това добавете яйцата и разбъркайте всичко с помощта на шпатула.

Изсипете получената смес върху охладената основа. Изсипете няколко чаши вода в съда за печене и поставете формата за торта. Печете при същата температура от 50 до 60 минути.

След охлаждане в отворена фурна за един час, извадете формата и отделете тортата от нея с нож. Оставете да се охлади напълно и поставете готовия десерт в хладилник. Преди сервиране би било добре чийзкейка да се държи половин час на стайна температура.

Съвет:

Можете допълнително да обогатите чийзкейка с боровинки, череши, плодове, шоколад, кокос.