Чушките могат да бъдат постни или с кайма, зависи от вашите предпочитания. Ако искате плънката да е с кайма, ползвайте рецептата за лозови сарми. Тази рецепта е за постни чушки.

Необходими продукти:
1 1/2 килограма червени и зелени чушки (около 20 на брой средна големина, не много месести)
450 грама ориз
1 малка глава кромид
2 зелени чушки (сиврия)
250 мл. доматен сок
1 връзка пресен магданоз
100 мл. зехтин (олио)
50 грама масло
1/4 ч. л черен пипер
1 ч. л червен пипер
2 ч. л сол 

Начин на приготвяне:
Запържваме в голям тиган ситно нарязаните зеленчуци: кромид, чушка с мазнината и солта за кратко. Добавяме червения пипер и бъркаме да не загори и сипваме доматите. Ври на ниска степен, докато започне да пръска. Прибавяме изчистения и измит ориз. Разбъркваме и запържваме, докато абсорбира течността и остане на мазнина. Отстраняваме тигана от котлона и добавяме измития и нарязан на ситно магданоз и черен пипер.

Пълним измитите и почистени от семето чушки, но рехаво, като оставяме ориза да има възможност да набъбне. Подреждаме ги в 5 литрова тенджера и ги заливаме с 5 чаши вада. Варим на бавен огън с леко отхлупен капак. Ако изври водата и ориза не е доварен, сипваме още една чаша вода. Много внимаваме с водата, защото чушките пускат вода. Можем да прибавим, но не и да отнемем защото, ще се разпаднат. Когато ориза е готов, ги изключваме и ги оставяме похлупени на топлия котлон, за да омекне и чушката. След това ги прехвърляме в друг съд, за да не се подводни ориза. Да ви е сладко!

Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg