Предложение за десерт по рецептата на Мартина Траяноска. Торта Павлова не е точно торта, в смисъла, който традиционно влагаме в думата торта, защото торта Павлова е една специална торта - торта с целувчени блатове. Торта Павлова е направена специално за руската балерина и носи нейното име, затова и тортата е лека, пухкава и въздушна, като за балерина. Тортата Павлова е създадена при турне на руската балерина в Австралия и Нова Зенландия, затова и двете държави спорят относно авторството на рецептата. Торта Павлова е лека и свежа, не само заради леките блатове, а и заради добавените пресни плодове. 

Необходими съставки:

4 белтъка

200 г захар

2 супени лъжици лимонов сок

Сладка заквасена сметана, плодове

Начин на приготвяне:

Разбийте само белтъците и разбъркайте с миксер. Трик - добавете щипка сол. След като получите пяна, добавете цялата захар и разбъркайте отново, докато получите хубава смес. Добавете лимонов сок, а по желание може да сложите и 2 супени лъжици царевично нишесте, така че да не се образуват бучки.

Прехвърлете цялата смес върху хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 130 градуса за около 1 час, след това изключете фурната и оставете тортата вътре за поне 4 часа. Когато се охлади напълно, намажете я с разбитата сметана и добавете плодове по ваш избор.