Днешното ни предложение за рецепта е за вкусни сърмички от зеле Кейл и варени картофи. Можете да ги поднесете, подправени с малко зехтин и магданоз.

Рецептата е веган и без глутен. Посочените количества са за 4 порции.

Необходими съставки:

12-14 средно големи листа от зеле
170 грама елда
1 червен лук
2 по-малки моркова
2 скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин
250 мл доматен сос
150 милилитра вода (и повече, ако е необходимо)
50 мл червено вино 
Чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица соев сос, 1 супена лъжица сушени чушки, дафинов лист

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера загрейте водата, докато започне да кипи, след това добавете сол и листа от зеле, накиснете ги и гответе за около 3 минути, за да омекнат. След приготвяне веднага ги извадете в купа със студена вода, след това ги отцедете и ги оставете настрана, докато приготвяте пълнежа.

Изплакнете елдата и я поставете да се вари в тенджера с двойно повече вода (съотношението на елдата и водата трябва да бъде 1: 2). Когато водата заври, намалете огъня, добавете сол и продължете да готвите още 5 минути.

Загрейте зехтин в тиган, след това добавете нарязания на ситно лук, морковите, чесъна и подправките и разбъркайте, докато пържите няколко минути. Добавете виното, доматения сос и водата, добавете елдата и варете на слаб огън още 15 минути, като разбърквате и добавяте още вода, ако е необходимо.

Загрейте фурната до 180 ° C и намажете малка форма за печене (около 30 30 30 cm) със зехтин.

Вземете по-голяма чиния, където да разстелете зелевите листа и изрежете долната част на стъблото, така че да не ви пречат, когато сгъвате сармите. В долната част на листа поставете пълна лъжица с елда смес, след това я сгънете от лявата и дясната страна и я увийте, след това я поставете в съд за печене. Продължете по същия начин с останалите листа от кейл, като подреждате сармите една до друга.

Печете 15 минути при 180 ° C, накрая включете опцията за печене само отгоре, за да може сърмите да добият малко цвят.

Сервирайте с варени картофи, подправени със зехтин и магданоз или някаква друга гарнитура.