Готвачите казват: "Ако направите това, по-добре хвърлете спагетите в кошчето"

Ако приготвяте тестени изделия на основата на пшеница, правите голяма грешка, като ги поставите под ледено студена вода, след като ги свалите от огъня. В същото време ги варите твърде дълго и на всичкото отгоре - слагате масло върху тях.

Приготвянето на тестени изделия изглежда много просто, но има големи грешки, които се допускат, поради което макароните след това стават лепкави или безвкусни.

Дълго варене

Всеки вид паста се приготвя за различно време. На опаковката винаги е посочено точното време, което пастата трябва да прекара във вряща вода. Например, спагетите отнемат по-малко време за готвене, отколкото по-дебели макарони като равиолите. Като готвите по-дълго от указаното, вие отнемате вкуса на пастата и ги правите меки.

Мазнина във водата

Някои слагат зехтин или олио във водата, преди да добавят пастата. Абсолютно безполезно. Мазнината няма да даде желания ефект, тя просто ще изплува на повърхността и макароните пак ще са лепкави. Само сте изхабили напразно скъпия студено пресован зехтин.

Поставяте ги под ледена вода

Времето за готвене е изтекло, сваляте ги от огъня, прецеждате ги и веднага ги поставете под струя студена вода. Катастрофа. По-добре веднага да ги изхвърлите.

Макароните на основата на пшеница отделят нишесте по време на готвене. То остава във водата и позволява на пастата да се слее добре със соса, който планирате да ядете, поради което готвачите спестяват поне една супена лъжица от ценната течност.

Потокът студена вода ще отмие нишестето и пастата ще започне отново да лепне, а богатата на нишесте вода ще се окаже в канализацията. Дори и да бързате, за да ги охладите по-бързо, в никакъв случай не поставяйте пастата под течаща вода.