Продукти:

  • 2 консерви нахут (по 400 г)
  • 1 кг тиква (кестенка)
  • 100 мл студено пресован зехтин
  • 1 глава чесън
  • 1 лимон
  • 3 с.л. сусамов тахан
  • 1/3 ч.л. кимион на зърна
  • 1/3 ч.л. пушен червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • гръцки плосък хляб за сервиране
  • сусам за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете тиквата и я нарежете на кубчета. Сложете я в тава.
  2. Добавете целите скилидки чесън, 30 мл зехтин и сол на вкус. Разбъркайте и я печете в загрята на 200 градуса фурна, докато омекне и леко се карамелизира.
  3. Смесете тиквата и чесъна с кимиона, пушения пипер, лимоновия сок, отцедения нахут, тахана, сол и черен пипер на вкус. Пасирайте.
  4. Налейте и останалия зехтин и отново пасирайте.
  5. Сервирайте хумуса с препечени питки и сусам.