Повечето хора, като чуят за тиква си мислят за печена със захар, варена с мед и орехи или тиквеник.

Ако до сега не сте пробвали крем-супа от тиква, значи сте пропуснали много. Опитайте това течно злато и ще установите, че вкусът на супата от тиква е богат и завладяващ.

Със сигурност ще стане любимата есенна супа на вашето семейство, а освен това е страшно вкусна и пълна с витамини.

Необходими продукти

  • 500 г почистена и обелена тиква
  • 1 глава лук
  • 2 картофа
  • 1 морков
  • ¼ глава целина
  • ½ ч.л. настърган пресен джинджифил
  • ¼ ч.л. настъргано индийско орехче
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • готварска сметана
  • черен пипер
  • сол
  • Време за подготовка: 00:15
  • Време за готвене: 00:40
  • Порции: 8

Начин на приготвяне

Морковът и целината се настъргват на едро ренде. Задушават се в зехтина с 1 с.л. вода за 2-3 минути.

Прибавят се нарязания лук и джинджифила, които също се задушават за кратко. Накрая се добавят пресованите скилидки чесън, разбърква се, прибавят се нарязаните на парчета тиква и картофи.

Залива се с 3 чаени чаши топла вода, посолява се на вкус. Оставя се да ври на тих огън докато зеленчуците омекнат, след което сместа се пасира. Разрежда се с вряла вода до получаване на желаната гъстота

Добавя се сметаната, индийското орехче и черен пипер. Разбърква се добре и се оставя за още няколко минути на котлона.

Сервира се с крутони и украсена с магданоз.

Рецепта: osata.