Днес ще ви запозная с една здравословна и сезонна рецепта. Начинът на приготвяне не е сложен, но изисква повече подготовка, но резултата е повече от чудесен. Рецептата е за любимите ми постни сарми с лапад на фурна. Продуктите са за 60 броя сарми.

Продукти:

- 3 чаши ориз /общо 450 гр./
- 3 стръка пресен лук
- 50 гр. масло
- 100 мл. зехтин /олио/
- 1 връзка магданоз
- гьозум /сух или пресен/
- черен пипер
- червен пипер 1 ч.л.
- сол 1 с.л.
- 60 бр. листа от лапад /свежи/ 

Начин на приготвяне на плънката:

Измиваме и нарязваме пресния лук. Измиваме ориза. Слагаме в дълбок тиган зехтина /олиото/, маслото, пресния лук и солта. Разбъркваме до омекване на лука и слагаме червен пипер. Разбъркваме, но внимаваме да не прегори, след това добавяме и измития ориз. Разбъркваме го докато стане стъклен, след това добавяме измития и нарязан магданоз, заедно с черния пипер и гьозум. Разбираме, че плънката е готова, когато има достатъчно мазнина, ако няма достатъчно, се добавя още, защото сармите са постни. Когато плънката е готова, преместваме тигана от котлона.

Начин на приготвяне на листата:

С помощта на нож изрязваме жилата на листата, успоредно на листото, но внимаваме да не се нарани. Изрязваме и дръжките. След това измиваме листата със студена вода едно по едно. След като ги измием, ги попарваме за кратко време във вряла вода и веднага ги слагаме в студена вода и отново ги изваждаме бързо от водата. Листата се отцеждат.
/Когато попарваме листата трябва да са на порции по 10 например, не наведнъж./

Начин на навиване на сармите:

Поставяме листото върху дъска с жилката нагоре. Слагаме по 1 ч.л. от плънката на всяко листо. Сармите се увиват рехаво, защото оризът набъбва. Нареждат се в голяма тава.

В тигана от плънката наливаме 9 чаши вода /така че съотношението да бъде на 1 чаша ориз – 3 чаши вода/. След като водата заври, заливаме навитите сарми. Завиваме тавата с фолио.

Изпичане:

Слагаме тавата във фурната на 180 °. Печем на степен за печене отгоре/отдолу. Сармите се пекът 1 час и 15 минути. Готови са когато водата се е абсорбирала /попила/.

Надяваме се, че рецептата ще Ви бъде полезна. Очаквайте още авторски рецепти на Надежда Сотирова в Glas.bg.