С тази рецепта можете да приготвите вкусна френска селска торта у дома, пише Glas.bg

Необходими продукти за медените платки:
100 гр. кристална захар
120 гр. мед
100 гр. масло
3 бр. яйца
1 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. сол
450 гр. пресято брашно

Начин на приготвяне:
В 5-литрова тенджера слагаме маслото, меда и захарта. Варим до завиране и прибавяме загасената сода в лимоновия сок. Внимаваме да не кипне, ако е необходимо отстраняваме за малко от котлона да спадне на пяната и варим до кехлибарен цвят при непрекъснато бъркане. След това сваляме сместа от котлона и пресипваме в голяма купа да се охлади. Прибавяме разбитите яйца, солта и брашното. Бъркаме с шпатула и прибавяме брашно на порции, докато е възможно. След като стане трудно разбъркването, продължаваме да доизмесим на ръка, съвсем леко, докато се получи меко еластично тесто. Разделяме на 10 равни части и разточваме на тънко върху хартия за печене, всяка по отделно.

Надупчваме с вилица всички разточени кори и изрязваме кръгове с помощта на капак с диаметър 20 см. Изрезките ги събираме и разточваме още една кора. Всички кори са разточени на хартия и ги подреждаме една върху друга. Печем в предварително загрята фурна на 150 градуса отгоре и отдолу на вентилатор. Ако няма вентилатор на 180 градуса за 5- 7 минути. Подреждаме корите една върху друга и притискаме с тежест да останат опънати за нашата торта. Тя може да се приготви и с готови медени блатове.

Необходими продукти за крема:
225 гр. маскарпоне
150 гр. пудра захар
300 гр. цедено мляко
400 гр. заквасена сметана
1 буркан сладко от боровинки
300 гр. орехови ядки

Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер маскарпонето, цеденото мляко, заквасената сметана и пресятата пудра захар до пухкав крем.
Орехите ги запичаме малко, да извлечем етеричните масла и ги смиламе с орехомелачка. Подреждаме тортата във форма за торта с подвижно дъно като започваме с платка, намазваме с крем, няколко чаени лъжички сладко от боровинки
и този ред на работа го повтаряме до последната пета платка. Отгоре намазваме с крем. Оставяме тортата в хладилник да престои една нощ. На следващия ден я изваждаме от формата и намазваме страните й с крем. Гарнираме с орехи отгоре и от страни.

Да ви е сладко!