Вкъщи е наистина трудно да се направи пица, която да бъде същата като от пицария, по отношение на тестото. Не обаче и ако го правите по доказана италианска рецепта.

Вито Якопели е доказан майстор на пицата. Той е четвъртото поколение производител на пици в семейството си и притежава пицарии не само в Италия, но и по целия свят.

Рецептата не е толкова бърза и проста, но резултатът, ако следвате инструкциите на Якопели правилно, ще бъде сякаш вашата пица току-що е извадена от фурната в пицария.

Якопели демонстрира как да направите вкусна наполетана у дома, за която ще ви трябват следните съставки:

- за първата част от тестото:

300 мл вода
300 г брашно
5 г суха мая
5 г мед (не, не е грешка!)

- за втората част:

700 мл вода
40 г морска сол
1250 г брашно
+ зехтин

Не забравяйте, че не трябва да размествате съставките. Например, ако обикновено поставяте олио вместо зехтин, можете да сте сигурни, че тази пица няма да ви се получи. Има огромно значение и какъв кашкавал използвате. Например закупеният от магазина, който е „настърган кашкавал за пица“ всъщност е най-лошият вариант.

За пицата кашкавалът трябва да е качествен, а не най-евтиния. Също така никога не използвайте кетчуп, а само доматен сос, въпреки че е най-добре да го направите сами от домати, но това вече е прекалено много работа.

Вижте как да приготвите пицата, по италианска рецепта, в следващото видео: