Кой не обича тази феерия от сирене, хрупкаво тесто и много топинги. Да, става дума за прекрасната италианска пица и днес тя е на почит, защото 9 февруари е Денят на пицата.

Няма съмнение, че хората обичат пицата.

Ето някои абсурдни факти за пицата, полезни съвети и мнения, с които да почетем този ден:

Искате ли пица? Има причина

Според проучване, в което е използвана скалата на Йейл за пристрастяване към храната, пицата е класирана като храната, която е най-свързана с хранително поведение, наподобяващо пристрастяването.

Вкусната комбинация от мазнини и въглехидрати, както и текстурата, цветът и допълващият се вкусов профил са сред характеристиките, които я правят толкова привлекателна.

Изследователите са открили начин да научат система с изкуствен интелект как да конструира пица, като погледне снимка.

Пицата обаче е само началото. Ако компютърът успее да разбере как правилно да напласти съставките на пицата, той може да разбере по-добре как да конструира други храни или евентуално да може да напластява дрехи в един тоалет, казва ръководителят на проекта Димитриос Пападопулос пред CNN Business.

Пицата като инструмент на военното разузнаване

В края на 60-те години на миналия век 113-то подразделение на военното разузнаване на американската армия използва най-вкусния трик в своят арсенал - доставката на пица - за да шпионира репортери и политици, според The New Yorker.

Може ли нещо да надмине тази криминална авантюра?

Италианската антимафиотска полиция проследява и арестува заподозрян мафиот във Франция, където той работи под псевдоним като пицайоло - или готвач на пици.

Хората обичат да поставят рекорди за пица

Световните рекорди на Гинес са регистрирали привидно безкраен списък с рекорди за пица. Ето само един от тях:

Най-голямата пица в света: В Лос Анджелис през януари тази година Pizza Hut и звездата от YouTube Airrack поставиха нов рекорд за най-голяма пица в света, която достигна 13 990 квадратни метра.

Как хамбургерът се превърна в основна американска храна

Най-дългата доставка на пица: През 2006 г. Пол Фенех изминава 12 346,6 мили (19 780 км) от Мадрид до Уелингтън, Нова Зеландия, за да достави пица на Нико Апостолакис. CNN не можа да открие данни дали пицата е била студена, когато е стигнала дотам, или дали Апостолакис наистина я е изял.

Доставка на пица на най-голяма височина на земята

Добри новини! Ако успеете да стигнете до върха на планината Килиманджаро в Танзания, може би ще успеете да убедите Pizza Hut да ви достави любимо ястие. В крайна сметка те са го правили и преди.

Най-добър град за пица в САЩ

Ако си мислите за Чикаго или Ню Йорк, грешите. Поне това е сравнително скорошното мнение на авторите на енциклопедичната книга "Модернистична пица". Става дума за Портланд.

Направете сами тесто за пица

В този случай не се шегуваме. Напълно възможно е да си направите сами вкусно тесто за пица у дома. Ето и една страхотна рецепта за две средни пици:

Необходими съставки:

  • 1 пакетче суха мая от 7 грама
  • 2 чаши топла вода
  • 4 чаши брашно, плюс още за поръсване
  • 1 супена лъжица сол

Инструкции за приготвяне:

1. Първо разтворете маята в 1/2 чаша топла вода. След това в голяма купа смесете брашното със солта. Направете кладенче в центъра и добавете водата с маята. Разбъркайте тестото, като добавяте още от топлата вода, докато се получи меко тесто. Възможно е да не е необходимо да използвате цялата вода - стремете се тестото просто да се събере.

2. Посипете леко с брашно работната си повърхност и разточете тестото. Омесете го на гладко тесто; може да се наложи да добавите още брашно, за да не е прекалено лепкаво. Оформете тестото на топка, сложете го в чиста купа, покрийте го хлабаво и го оставете на топло място, за да втаса, докато удвои размера си - около 2 часа.

3. Разделете втасалото тесто на две. Внимателно издърпайте и разточете всяка част върху набрашнена повърхност, като боравите внимателно с тестото и го оставяте да се разтегли и да падне по гърба на ръцете ви, докато добие еднаква дебелина.

4. Покрийте тестото по желание: Нанесете тънък слой сос маринара върху тестото. Отгоре наредете нарязана на филийки моцарела, добре настърган пармиджан и няколко листа пресен босилек. Поставете всеки елемент сравнително произволно, като поставите една съставка там, където няма друга.

5. Печете във фурна, предварително загрята до 200 градуса, докато краищата на пицата хубаво покафенеят, около 15 минути.