Ако сте алергични към глутен или пък просто ви се хапва нещо „по-завъртяно“ картофени кюфтета, панирани в тортила чипс се перфектно предложение за вас. На вид красиви и доста вкусни – те стават перфектната компания на чаша бира в топлите вечери. Времето за приготвяне от 30 минути и простотата на изпълнение са само още един плюс, която тази рецепта притежава. Ето как да я приготвите:

 

Необходими продукти:

  • 2 големи шепи смлян тортила (царевичен) чипс
  • 2 с.л. прясно настърган пармезан
  • олио за пържене
  • 2 ч.ч. намачкани сварени картофи
  • 2 с.л. царевично брашно или брашно от нахут
  • 1 ч.л. лук на прах
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • сол и черен пипер
  • 3 яйца

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете царевичния чипс в блендер или кухненски робот и го смелете фино, като натиснете бутона за пулсиране 4-5 пъти. Пресипете трохите в дълбока чиния. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте добре.
  2. В купа сложете намачканите сварени картофи и към тях добавете лука и чесъна на прах. Овкусете със сол и черен пипер. С помощта на ръце оформете кръгли топки с големината на топки за голф, след това ги сплескайте, за да получите плоско кюфте.
  3. В дълбока чиния разбийте яйцата заедно с 1 с.л. вода. Оваляйте кюфтета първо в разбитите яйца, изтръскайте добре. След това оваляйте в трохите от чипс и отново изтръскайте. Пържете кюфтетата в 2 пръста олио, загрято до 180 градуса, по 1-2 минути от всяка страна. Отцедете кюфтетата върху кухненска хартия.
  4. Поднесете пържените картофени кюфтета с резен лимон и сос или добавка по ваш вкус.

 

 

Рецепта от: Джъстин Скофийлд