Обичаме сладкишите! Обичаме и кейкът с моркови! Точно поради тази причина търсим и варианти за сладкиши, които да са не само много вкусни, но и в синхрон с разбиранията за здравословно хранене и начин на живот. Безглутеновият сладкиш с моркови носи аромата на класически кейк с моркови, с тази разлика че е още по-вкусен, а освен всичко друго е и истински здравословен.

Неоходими продукти:

яйца - 4 броя

кленов сироп - 6 супени лъжици

кокосово брашно - 1/2 чаена чаша

 прясно мляко - 1/4 чаена чаша (или друго мляко по избор)

индийско орехче - 1/4 чаена лъжица

стафиди - 1/2 чаена чаша

сол - 1/4 чаена лъжица

За крема:

кокосово масло - 1/3 чаена чаша

брашно от тапиока - 1/4 чаена чаша

моркови - 1 чаена чаша (настъргани)

канела - 1/2 чаена лъжица

ванилии - 1 брой

орехи - 1/2 чаена чаша (накълцани)

бакпулвер - 1 1/2 чаена лъжица

крема сирене - 200 грама

кисело мляко - 4 супени лъжици

кленов сироп - 2 супени лъжици

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е подготовката на продуктите. Яйцата трябва да са на стайна температура, а морковите почистени и настъргани. Разбивате яйцата с помощта на миксер или тел за разбиване, след което добавяте кленовия сироп, който може да замените с мед или захар, добавяте и кокосовото масло и отново разбивате.

Към така получената течна смес добавяте, солта, кокосовото брашно, брашното от тапиока, прясното мляко, както и бакпулвера и разбърквате добре, може да ползвате дървена лъжица. Към тестото добавяте канелата и индийското орехче, както и настъргания морков и стафидите и разбърквате старателно, така че морковите да се разпределят равномерно в сместа. Изсипвате сместа във форма за печене, в която предварително сте поставили хартия за печене, разпределяте я равномерно и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато сладкишът придобие апетитен златист цвят.

Оставяте готовият сладкиш да изстине напълно. Може да го сервирате и без глазура, но с нея той става истински завършен. Разбивате крема сиренето, заедно с киселото мляко и кленовия сироп до получаване на еднородна смес, която нанасяте върху напълно изстинали сладкиш. Съхранявате сладкиша в хладилник.

 

Източник: supichka.com