Традицията повелява на Бъдни вечер да замесим питка с паричка. Ето я и рецептата за погачата.  

Необходими продукти:
1,200 кг. брашно
5 яйца
4 с. л. кисело мляко
3 с. л. олио
2 с. л. захар
1 с. л. сол
1 кубче жива мая
600 гр. топла вода
50 гр. сусам 

Начин на приготвяне:
Размиваме маята в топла вода и захар, за да активираме дрождите. Оставяме маята да шупне. Разбиваме 4 яйца, 4 с. л. кисело мляко и 3 с. л. олио. Добавяме към тях шупналата мая и сипваме останалата топла вода, 1 с. л. сол и брашното. То се прибавя постепенно като се бърка да захванем тесто. Месим и прибавяме още брашно, докато спре да лепи.

Трябва да получим меко еластично тесто. Оставяме го да втаса покрито, докато удвои обема си, на топло. След като втаса, го изваждаме от съда на масата и го разделяме на 4 равни части. Премесваме ги и разточваме на кръг всяка една и намазваме с мазнина. Подреждаме ги една върху друга като разточваме всичките да образуват една кора.

Разделяме кръга на 4 части и всяка от тях на 4. С ръце разточваме фитили и връзваме на възел. Поставяме възела с връзката отдолу в намазана тава с олио в средата на тавата. Подреждаме останалите около него по същия начин да напълним тавата. Оставяме погачата да втаса покрита с кърпа. След това я намазваме с разбито яйце и поръсваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса отдолу до златист цвят. Проверяваме дали погачата е готова като я прободем с дървен шиш, ако е сух, е изпечена. Намазваме погачата с масло докато е топла и завиваме с кърпа.

Да ви е сладко!

Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg