Коледа наближава и е време да предложим авторска рецепта за джинджифилови коледни сладки. 

Необходими продукти:
350 - 450 гр. брашно
1 ч. л. сода
1 ч. л. джинджифил на прах
1 ч. л. канела
щипка сол
1/2 ч. л. смлян карамфил
100 гр. захар
1 пакетче от 125 гр. меко масло
1 яйце и един жълтък
160 гр. мед ( може и на половина меласа)
Кората на 1 портокал
За декорация роял айсинг( кралска глазура):
100 гр. пресята пудра захар
1 белтък
2 ч. л. лимонов сок 

Начин на приготвяне:
В купа смесваме сухите съставки: брашното, содата, подправките и солта. Отделно се разбиват мекото масло със захарта до гладък крем. Добавя се яйцето, жълтъка, медът и меласата. Разбиват се отново докато сместа стане еднородна. Към нея по-малко се добавя брашнената смес и се замесва меко тесто. Меси се за кратко, докато спре да лепи. Разточва се с точилка поръсена с брашно, около 5мм. дебелина. Изрязват се с коледни форми на снежинки, елхи, камбанки и човечета.
Остатъчното тесто се прави на топка и отново се разточва. Пекат се на 180 градуса за 12 минути в предварително загрята фурна отгоре и отдолу. Като изстинат, се декорират с роял айсинг.

Начин на приготвяне на роял айсинг:
В купа се разбиват леко с вилица белтъка и лимоновия сок. Към тях по малко се прибавя от пресятата пудра захар. Ако глазурата е прекалено течна, се добавя още пудра захар. Добавянето става по малко, след разбъркване. Ако глазурата стане прекалено твърда, се добавя лимонов сок по същия начин. Оставя се покрита с мокра кърпа за 15 минути да отлежи преди работа. Преди декорация се разбърква енергично. Докато се работи с нея, необходимо е да бъде покрита с мокра кърпа, за да не изсъхва.

Да ви е сладко!

Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg