Есента е времето, в което прекарваме повече време вкъщи. Хубавите часове у дома обаче не може да минат без добра храна.

Независимо дали сте решили да приготвите богата вечеря или лека закуска, добрите сосове ще придадат пълнота на всяко хранене. Предлагаме ви рецепти за три лесни, вкусни и здравословни соса, които можете да сервирате с риба, месо, пресни зеленчуци, сирене, тортила чипс и паста.

Цветно гуакамоле

За цветния сос гуакамоле ще ви трябват зрели авокадо, пресни червени чушки, домати чери, чесън, морска сол, лайм и червен лук. Намачкайте авокадото с вилица и ако искате по-кремообразен сос, направете го в блендер, добавете кайма по желание, нарежете червения лук на парчета, домата нарежете на четвъртинки, а чушката на по-малки кубчета. Подправете с морска сол, добавете малко зехтин и сок от половин лайм. Ако правите за повече хора, добавете две или три авокадо и съответно увеличете количеството зеленчуци. Можете да сервирате готовия сос с тортила чипс, сирене и зеленчуци, нарязани на ивици или с тестени изделия, които предварително сте охладили

Веган крем сос

За този сос ще ви трябват сто грама несолени ядки кашу, пресен лимонов сок по желание, чесън и босилек. Поставете ядките във вода и ги дръжте напоени поне четири часа. Би било идеално, ако ги накиснете предишната вечер и ги приберете в хладилника. Отцедете и сложете в блендер, добавете чесън и лимон по желание и малко сол и черен пипер. Можете да добавите босилек или някои други билки, ако желаете, или можете да го направите без. Поднесете с тортила чипс, пресни нарязани зеленчуци или като паста сос.

Сос от чушки и нахут

Гответе нахута, докато се разпада на допир, а ако използвате консерва, запазете аквафаба след отцеждане. Нарежете чушки и червен лук на ивици и ги запържете в зехтин. След като зеленчуците омекнат, ги добавете към изцедения нахут. Добавете малко вода (аквафабе) от консервата или от готвенето. Сложете сол, черен пипер и малко чили на прах. Сервирайте с тортила чипс или пресни зеленчуци.