Рецептата за здравословен обяд, която ви предлагаме днес се приготвя с един невероятно "гъвкав" зеленчук, който е заместител на много калорични съставки в кухнята.

Освен пържен или в салати, карфиолът може да се използва в много необичайни рецепти - от пюре, тесто за пица, до кремообразен сос за макарони. 

Но този път ви предлагаме да го направите под формата на ориз - за обяд, който съдържа само 25 калории, вместо 130 калории като обикновения бял ориз.

Приготвяне:

Измийте и подсушете добре главата на карфиола, отстранете листата и отрежете всички излишни части. Накълцайте карфиола, след което го поставете в зеленчуков чопър или блендер. Блендирайте за кратко, докато получите парчета с размер на ориз.

Прехвърлете нарязания карфиол под формата на ориз върху чиста кърпа и изцедете излишната вода. Прехвърлете в тенджера, оставете да къкри за кратко и сервирайте.

Нискокалоричният ориз може да се сервира с пресни или замразени зеленчуци, месо, салата или сосове по желание (разбира се, в зависимост от добавките, калориите се увеличават).