Без протеини няма здраво сърце и мозък, но няма и силни мускули и красива коса. Ако те често са в чинията, е по-лесно да отслабнете, а освен в яйцата, те се намират и в много други храни ...

Протеините са ключови за възстановяването и изграждането на тъканите, а заедно с водата са най-важните вещества в тялото. Те са основният източник на вещества за изграждане на мускули, кръв, кожа, коса, нокти и вътрешни органи, включително сърцето и мозъка.

Горе-долу те могат да се намерят в почти всички храни, с изключение на рафинираните захари и мазнини. Без протеини няма изграждане на мускули, което е добре известно на всички, които тренират усилено.

Ако не ядете достатъчно протеини, тялото използва собствените си мускули като източник на енергия или „яде само себе си“. Официалната препоръка е 1,2 грама протеин на килограм телесно тегло, но само за тези, които не са физически активни. Например, средно голямо яйце има около 6 грама протеин и в зависимост от размера това количество варира от 4,9 g (малко) до 7,3 g (голямо).

За здраве и добър външен вид е важно да имате често в чинията си растителни и животински храни.

Прясно сирене и извара

Изварата често не получава достатъчно внимание, което е жалко, защото половин чаша има около 12 грама протеин и само 100 калории. Страхотна е за протеиновите палачинки, просто към сместта добавете яйца, масло, мляко, бакпулвер и малко сол.

Пилешко

Пилето има предимство по отношение на протеините. В него има до 25 грама в пържола с размер на длан. Ако търсите нещо вълнуващо в менюто, опитайте крокети с тази универсална храна, а също така е чудесно и с тортили.

Боб

Фасулът трябва да бъде по-често в списъка на ежедневните храни, защото съдържа почти всички основни аминокиселини, с ниско съдържание на мазнини е и е приятел на всеки, който иска да отслабне, защото допринася за чувството за ситост. Фасулът е чудесен източник на протеин, особено черен, който съдържа до 7,5 грама протеин на половин чаша. Освен в супи и салати, дайте му шанс в комбинация с моркови и бургери.

Риба тон

От риба тон се приготвя фин пастет и бърза салата с паста. Тя е незаменима като пържена, а консервираната риба тон е един от най-лесно достъпните източници на протеин днес и често срещан избор, когато искаме да хапнем нещо бързо. В 100 г риба тон има 30 г протеин и не бива да забравяме полезните омега-3 мастни киселини, които защитават сърцето.