Искрено съжалявам, не съм желал смъртта на никого и не съм искал да се случи това. Много съжалявам за стореното. Това бяха последните думи на Ваклин Хъмчев пред съда. По-късно днес той ще чуе присъдата си по обвинението, че по непредпазливост е причинил смъртта на трима души на пътя.

Шофьорът на тир се призна за виновен за това, че на 13 май 2019 година, при управление на влекач с полуремарке, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта Филип Михайлов, Михаил Михайлов и Ангел Змийчаров.

Хъмчев пътувал от Стамболийски към Златоград, когато пропуснал отбивката за село Цалапица. Затова тръгнал на заден ход по Пазарджишко шосе, със скорост 10 км/ч., без да пусне аварийни светлини. Впоследствие колата на жертвите се врязала в 13-метровото ремарке.

Делото тръгна по реда на съкратеното съдебно следствие, а съдът изслуша предоариите на всички страни. Защитата на близките на загиналите, които са конституирани като частни обвинители, поиска да му бъде наложено наказание от 13 години "лишаване от свобода", а книжката му да бъде отнета за максимален период от време. Според прокуратурата става дума за тежък случай. 

Адвокатът на Хъмчев се обърна към близките и им поднесе съболезнования.

"Вярвам и разбирам, че ви е трудно, но, за да бъде осъден той, наказанието не се определя от протеста навън, а от фактите по делото и от съда. Не мога да се съглася със становището на прокуратурата и на частните обвинители, че това е много тежък случай", заяви той. И поиска по-лека присъда - лишаване от свобода за срок от три години.

Според него има съпричиняване на смъртта от страна на жертвите. Причината е, че те са се движили със скорост от 90 км. в час в участък, в който ограничението е било 60 км. 

Припомняме, че тази сутрин близките на загиналите организираха протест пред Съдебна палата. Искането им бе Хъмчев да бъде наказан с цялата тежест на закона.

"Всеки ден умираме, всяка минута умираме. Нека всеки да се постави на наше място и да даде справедливо наказание. За година и 3 месеца получих киста на синуса и рак на щитовидната жлеза, на антидепресанти съм. И моят мъж е професионален шофьор... Искам справедливост", каза майката на починалия Михаил Михайлов. 

Бащата на една от жертвите пък заяви пред магистратите, че все още не знае как да съобщи новината на своите внуци. Той заяви, че от година насам всеки ден ги лъжел, че татко им ще се върне. 

Очаквайте подробности!

Тираджията, погубил три живота край Пловдив - с множество нарушения на пътяВаклин Хъмчев ще получи присъда още днес