Нидерландският гражданин Йохан Фредерик Стелингверф, когото холандските медии наричат „Валиумния изнасилвач”, е бил арестуван в София, научи TrafficNews.  Холандецът  е задържан след брутално изнасилване на млада жена от столицата на Коледа. Жертвата е в болница с тежки травми и разкъсвания. Преди Нова година Софийски районен съд му налага най- тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, която той обжалва. Парадоксалното е, че вчера, в късния следобед Софийски градски съд променя мярката за неотклонение на Стелингверф и го пуска под домашен арест. Днес Районна прокуратура е издала заповед за забрана Стелингверф да напуска пределите на страната до приключване на делото. 

На празника 32- годишната столичанка  била с приятели в „Мементо”.  На съседната маса бил Йохан – Фредерик, който заговорил столичанката.  Приятелите й решили да си тръгват, но тя им казала, че ще остане, защото й било приятно да общува с новия си познат. По-късно той й предложил да се преместят някъде да хапнат. Като излезли пред заведението, той предложил да отидат в дома му, за да си приготвят вечеря.  Жената се съгласила. В апартамента си на бул. „Сливница” той се представил като добър домакин и предложил питиета.  Казал, че ще и направи специална напитка с ароматна билка.

След първите глътки жената осъзнала, че главата й се замайва, но междувременно холандецът я нападнал.  Започнал да й сваля дрехите, тя се съпротивлявала, а той я удрял където свари. Изнасилил я, гаврил се с нея по различни начини, използвайки различни предмети. След полунощ  часа я изхвърлил на улицата  в безпомощно състояние, където била открита от дежурен патрул, разказват нейни близки.

В последствие Йохан бил задържан от полицията. Първоначално той не отворил на униформените, а когато те все пак успели да влязат, видели, че по мебелите и пода има петна от кръв.  

Йохан Фредерик Стелингверф има дебело криминално досие, а животът му прилича на филм на ужасите по роман на Томас Харис.

Той е красив и чаровен, но изведнъж може да стане опасен, пише за него холандският журналист H.J. Kortеrink. Йохан (Джон) Стелингверф е потомък на семейство адвокати от Сасенхайм. Бивши негови съученици го описват като аутсайдер, но за сметка на това доста агресивен.  Бил е жертва на тормоз от страна на по-големи момчета. Казват, че е комбинация от агресия и перфекционизъм. Нападнал учител, тъй като не му писал най- високата оценка. 

В последствие става учител. Преподава география и икономика в училища в  Рийнсбург, Нордвейк, Амстердам и Хага. Не е особено усърден, често отсъства и е уволнен. По-късно е докторант и  асистент във факултета по бизнес -администрация в университета в Гронинген и в университет в Амстердам.

Паралелно се представя и като модел. Регистрира се в  агенция за модели Anti-models в Амстердам.

През 2006 година започват проблемите с правосъдието. Срещу него в полицията постъпват жалби от няколко жени, които твърдят , че са били упоени и изнасилени от него.

Според  холандските медии сценарият, по който примамва жертвите си е един и същ. Избира  млади момичета - около осемнадесет години.  Посещава основно барове и дискотеки в района на Амстердам и Лайден.  Представя се, че е портиер в дискотеки, пие само кока кола и си набелязва жертва. В повечето случаи няма проблем с контакта, тъй като е чаровен и бързо намира общи теми за разговор.  

Но скоро след първия контакт, жените осъзнават, че са направили огромна грешка. Зад маската  на чаровник се крие агресивен нарцис, който не понася да му противоречат. Според нидерландската полиция вероятно е минало доста време преди да бъдат получени първите сигнали. Сдобива се с прозвището "Валиумния изнасилвач", защото при експертизите в кръвта на някои от момичетата е открит валиум. Нещата ескалират до там, че холандските власти дори публикуват негова снимка с предупреждение, че е опасен, което според местната преса е прецедент.

През 2007 година 26-годишният  /тогава/ Йохан – Фредерик е заподозрян в четири изнасилвания и един опит за изнасилване. Арестуван е в Бразилия. По време на делото са представени десетки доказателства и показанията на жертвите. Освен негова ДНК на местопрестъпленията, в колата му са намерени и наркотици. Стелингверф отрича всички обвинения и твърди, че инициативата за срещи е била насамите момичета, които са искали да правят секс с него. Осъден е на 10 години затвор за 3 изнасилвания, а в последствие присъдата му е намалена на 5 години.

След това се подвизава в Полша, Малта и Испания. В Малта и Испания срещу него също има жалби от жени, които твърдят , че са били изнасилени. Стелингверф отново отрича и завежда дело срещу 27- годишната  жена от Малта, с която живеел, като я обвинява, че е обсебила част от вещите му. Тя пък от своя страна твърди, че е изнасилена и измамена от него с 25 000 евро.  Арестуван е и в Барселона по жалба на млада испанка, която го обвинява в сексуално посегателство.

Защо и с какви мотиви е промемена мярката на  Стелингверф предстои да разберем. Холандецът не разполага с постоянен адрес в страната, а на съда е дал друг адрес, различен от този, на който е извършено престъплението. Предстои да стане ясно кой е гарантирал присъствието на обвиняемия на адреса.  Другото основание за налагане на постоянна мярка за неотклонение е опасността от извършване на друго престъпление. Предвид досието на Йоахан - Фредерик подобна възможност не може да бъде пренебрегвана.  Делото е проведено при закрити врати предвид личните данни и интимните подробности, които се изнасят в съдебна зала. Другият съществен въпрос е кой ще носи отговорност ако междувременно Йохан - Фредерик напусне страната?

Въпроси, на които продължаваме на търсим отговор.