Над 10 години след арестите на Марио Николов, съпругата му и други бизнесмени за източване на 7,5 милиона евро от програмата „САПАРД“ делото продължава. С обвинения по случая са общо 8 човека. Делото за източването на средствата започна преди близо 11 години. По същото време се водеше и дело срещу арестувани в Германия двама бизнесмени за същата афера. Те бяха осъдени още през 2008 година.

Експерти твърдяха, че основната причина процесът да бъде забавен толкова много години е грешка на българската прокуратура. Още в началото делото беше разделено на две. Едно за източването на парите и друго за изпирането на парите. Според експертите по този начин се загуби връзката между първоначалното престъпление и последвалия опит за „изчистване“ на капиталите.

По делото за източването на средствата прокуратурата твърди, че Марио Николов и останалите обвинени са организирали престъпна група. Тя се занимавала с внос на стари машини за месопреработка и пакетиране, които после били представяни за нови. След това са получавани пари по програмата „САПАРД“. По време на дългия протест обаче се разбра и за още допуснати грешки от страна на прокуратурата.

В началото на 2017 година се оказа, че по време на досъдебното производство иобщо не е била направена експертиза. Имало само проект за възлагане на такава. Именно това постави въпроса как така през 2009 година Софийски градски съд е приел такава експертиза, след като тя никога не е съществувала. Делото беше преместено в Специализирания съд. Абсурдните грешки обаче продължиха и там.

Съдебно-икономическа експертиза най-накрая бе изготвена. Вещото лице направило наключение, че фирмите на Марио Николов са използвали парите от европрограмата неправомерно. Малко след това в съдебната зала обаче вещото лице заяви, че не е специалист и е виждал машините само „информативно“.

Той беше категоричен, че не може да прецени дали машините са нови или са втора употреба. Делото за източването на парите по „САПАРД“ е сред знаковите процеси, които се наблюдават от Европейската комисия. Едно от делата – за изпирането на парите вече приключи с оправдателни присъди. Предстои обаче да се разбере ще се стигне ли до присъди по другото дело, водено над 10 години.