Двамата молдовци Вадим Мандрик и Вячеслав Барнецки получиха условни присъди от Пловдивския окръжен съд по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при работа в пловдивски цех.

Двамата колеги ще изтърпят наказание от по 2 години условно лишаване от свобода с по 3 години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и разноските по делото, които са почти по 1000 лева за всеки един.

Инцидентът се е случил на 23 октомври 2020 г., а пострадалият Максим Цуркан е починал на 17 ноември същата година. Според обвинителния акт работниците са работили по отстраняване на цилиндрична деформация с използване на хидравличен бутилков крик, като са нарушили изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и в следствие на това, по непредпазливост, са причинили смъртта на своя колега, също молдовски гражданин. По данни на прокуратурата пневматичният чук е ударил в лицето работника.

Молдовец спъна дело за смърт при трудова злополука в ПловдивПодсъдимият Вадим Мандрик не може да влезе в България заради кредит

В днешното заседание двамата молдовци признаха изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и пожелаха делото да се гледа по съкратената процедура, като получиха редукция на присъдите си с 1/3. Вадим Мандрик и Вячеслав Барнецки изразиха съжаление за инцидента, довел до смъртта на техния приятел и колега.

Решението на Окръжен съд-Пловдив може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд, но адвокатите на подсъдимите – Славчо Първанов и Светлан Илиев споделиха, че няма да внесат протест пред по-горната инстанция.

При това положение присъдата ще влезе в сила, след изтичане на 15-дневния срок.