Иранецът Али Ходан Банделу Ваджих Оллах и турчинът Али Юксел се изправиха пред Окръжния съд в Пловдив, след като се сдобиха с обвинения за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Както вече съобщихме, двамата бяха арестувани след сделка с наркотици в града на тепетата. 

Прокуратурата поиска да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Според държавното обвинение са налице всички предпоставки двамата да останат в ареста. Достатъчни са и доказателствата, събрани до момента. Двамата бяха заловени на 22 марттурския гражданин бе открит 1 кг хероин на стойност 90 000 лева. Той закупил наркотика от Оллах, който бил задържан на входа на София. Иранецът държал в себе си метамфетамин по време на ареста, а Али Юксел е спипан с хероин. 

Според прокурор Гинка Лазарова съществува и опасност двамата да се укрият или да извършат друго престъпление.

Различно бе становището на двамата обвиняеми, които помолиха магистратите да им бъде наложена по-лека мяка. Иранецът Али Оллах изтъкна, че полага грижи за трите си деца, които са с увреждания. Той живее в България от 1991 година и има постоянен адрес в страната. Според служебния му защитник Константин Димитров няма вероятност той да се укрие или да извърши друго криминално деяние. Оллах е с чисто съдебно минало. 

Защитникът поиска от магистратите да наложат на клиента му парична гаранция, или домашен арест. 

"Моля за по-лека мярка. Аз се грижа за децата си", заяви иранецът пред съдия Симидчиев.

За по-лека мярка помоли и Али Юксел. Адвокатът му Тодор Аврамов представи пред магистратите документи, потвърджаващи, че той страда от диабет. През месец април бил приет в пловдивска болница, където претърпял операция. Имало опасност да загуби и крака си. 

"Аз този човек преди това не съм го познавал и нямам взаимоотношения с него. Аз не знаех какво е съдържанието на пакета, нито съм го дал или продал", заяви той пред магистратите. Юксел помоли на му бъде наложен домашен арест, заради здравословното му състояние. 

Магистратите обаче не се съгласиха с доводите на двамата обвинями. 

"Юксел се е съгласил да се срещне с непознато лице.  Предвид, че е бил осъждан преди, е следвало да бъде внимателен към неща, които му предават. Съдът счита, че опасността Юксел да извърши ново престъпление е висока", заяви съдия Симидчиев. Съдебният състав счете, че Али Оллах също е с висока обществена опасност. Магистратите изтъкнаха, че намереното количество дрога в дома му е в огромни количества - 11 кг. 

В крайна сметка, съдът уважи искането на прокуратурата. Али Оллах и Али Юксел ще останат в ареста. Мярката може да бъде обжалвана пред Пловдивския апелативен съд. 

Голям удар на пловдивската полиция! Задържаха международни трафиканти с 11 кг дрогаРазбит е наркоканал, минавал през Пловдив