Наркоканал, минавал през Пловдив, е разбит при специализирана операция на пловдивската полиция. В града, след наркосделка е задържан турски гражданин, в който е открит 1 кг хероин на стойност 90 000 лева, съобщи директорът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев. Турчинът е закупил наркотика от иранец, който също е задържан на входа на София. 

В последствие в жилището на иранеца в столицата при претърсване са намерени 10 кг амфетамин. Пазарната цена на конфискувана дрога е около 250 000 лева, уточни директорът. 

Купувачът е със статут кандидат за бежанец. Той има дебело криминално досие. Има 12- годишна присъда за разпространение на наркотици и е част от организирана престъпна група и наркоканал. 

Сделката се е състояла на пловдивски булевард. Стоката е била предназначена за вътрешния пазар. Той е щял да бъде продаден на по-дребни дилъри в Столипиново, уточни ст. комисар Рогачев. 

На двамата трафиканти ще бъде искана постоянна мярка задържане под стража. Присъдата, която ги очаква е от 5 до 15 години затвор и до 100 000 лева глоба. 

Операцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура.