Бившият шеф на Агенцията по безопасност на храните  в Пловдив д-р Светозар Василев застава във вторник пред съда. Той е един от обвиняемите в аферата с контрабанда на 1200 румънски агнета през 2012 година.  Заедно с ветеринарния лекар Васил Деведжиев, главния инспектор в община Садово Йордан Йорданов и автора на схемата бизнесмена Петко Държиков са обвинени в  длъжностни престъпления и опит за представяне пред митническите власти на документи с невярно съдържание. Те са участвали в схема, при която са подготвяли ушни марки за 1200 агнета, внесени от Румъния, с цел да ги пренесат през границата за Турция като български.

Според разследването главният инспектор в отдел “Здравеопазване на животните” в Областната дирекция за безопасност на храните д-р Йорданов, частният ветеринарен лекар д-р Васил Деведжиев и Петко Държиков, известен като Петко Черния, трябвало да подготвят документите за износа на 1200 живи агнета от Румъния за Турция. Животните пристигнали с румънски и български ТИР и били оставени на депо край пловдивското село Караджово. Там трябвало да им сложат маркировка на ушите, че са български, тъй като има договорка между България и Турция да не изнасяме румънски агнета. Вносът е извършен от шуменската фирма  “Лайв Сток Интернешънъл”, чийто управител е сирийски гражданин. Негов пълномощник е бил Петко Държиков, който е отговарял за превоза, а д-р Деведжиев е имал договорка с шуменската фирма за поддръжка на депото и лечението на животните. Фирмата е разполагала с разрешителни за износ на агнета, а турски инспектори са идвали няколко пъти на проверка и одобрили депото край Караджово. Собственикът Никола Александров, известен като Никола Менделеята, обясни, че е сключен договор за 5 г., а хората, които идвали, изглеждали почтени и точни. Самата селскостопанска база е законно ползвана за пренасяне и престой на животни при транспортиране.

Ролята на д-р Светозар Василев според прокуратурата е да бъде основен помагач на Петко Държиков, като е трябвало да поръчва необходимите ушни марки и разрешава вписването в регистъра на депото в Караджово. Така по документи транспортирането от депото става възможно. Стоката е доставена до стопанската база и е открита от полицията още на следващия ден по подаден сигнал. По първоначални данни засечената контрабандна пратка живи животни е била първата от подготвяна дълга сесия такъв износ от Румъния и внос към Турция.

Стойността на контрабандата се изчислява на 184 654,60 лв., което по смисъла на закона е в особено големи размери. Агнетата е трябвало да бъдат изнесени през ГКПП Капъкуле, а всички митнически документи са били готови за износа. Наказанието според НК за подобно престъпление е от 5 до 15 г. и глоба от 50 000 до 200 000 лева.

TrafficNews.bg