Делото срещу 46-годишния Ваклин Хъмчев тръгна по реда на съкратеното съдебно следствие. Той ще признае всички факти и обстоятелства в обвининелния акт, а наказанието му ще бъде редуцирано с една трета. Шофьорът и неговия адвокат се отказаха от разпити на свидетели в хода на съдебния процес. Като частни обвинители са конституирани близките на загиналите. 

Както вече съобщихме, тираджията е обвинен в това, че по непредпазливост е причинил смъртта на трима души на пътя. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 13 май 2019 година, при управление на влекач с полуремарке, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта Филип Михайлов, Михаил Михайлов и Ангел Змийчаров.

Хъмчев пътувал от Стамболийски към Златоград, когато пропуснал отбивката за село Цалапица. Затова тръгнал на заден ход по Пазарджишко шосе, със скорост 10 км/ч., без да пусне аварийни светлини. Впоследствие колата на жертвите се врязала в 13-метровото ремарке.

Техните близки се събраха на протест пред Съдебната палата тази сутрин и поискаха доживотен затвор за шофьора. Преди минути демонстрантите се оттеглиха, след като охраната на съда им припомни, че разрешението им за протест е до 11:30 часа. 

Наказанието, което предвижда Наказателният кодекс, е от 5 до 20 години лишаване от свобода, както и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок до 5 години. В съдебната зала стана ясно, че Хъмчев има множество нарушения на пътя.

В момента магистратите изклушват пледоариите на двете страни. 

"Той нееднократно е нарушавал закона за движение по пътищата. Извършеното престъпление е по непредпазливост и е в следствие на останалите му нарушения", заяви прокурорът по делото. 

Защитникът на пострадалите допълни, че нарушенията му са 7, а четири от тях са извършени наскоро. Дълго време Хъмчев е работил в чужбина, а свидетелството си за управление на тежкотоварен автомобил получил през 2018 година. 

"Всички наложени наказания са били в рамките на кратък срок ... За 8 дни той има 3 нарушения, в които Хъмчев е карал с над 30 км. над позволената скорост. През 2019 година той е глобен с 500 лева за нарушаване на забрана за навлизане на превозни средства в пътен участък", изтъкна той. 15 дни след последното нарушение станал и трагичният инцидент. 

"Да направиш маневра в един от най-натоварените участъци на България, с такъв камион ... не мога да го проумея. Има висока степен на обществена опасност", допълни защитата. И поиска да му бъде наложено наказание от 13 години "лишаване от свобода", а книжката му да бъде отнета за максимален период от време.

Очаквайте подробности!

Тираджията, обвинен, че е убил трима души на пътя, иска съкратено съдебно следствиеПротестът пред Съдебна палата продължава