Три месеца след разследване на Trafficnews, което разкри как напълно слепите по документи братя от Долни Дъбник Горан Станев и Станьо Маринов карат коли, наш екип засече двамата роми в Специализирания съд в столицата.

Посещението им е заради назначена нова медицинска експертиза, която да докаже категорично колко е влошено зрението им, научи TrafficNews. Новото изследване ще е отново на база експертно мнение, защото в България няма достатъчно модерен апарат, който да елиминира субективната преценка на лекарите. Досега 10  експерти са се произнесли за слепотата им, мнението им обаче ще бъде обединено с това с на още двама специалисти.

След като се запознае със становищата на 12-те медици, прокуратурата ще реши дали да повдигне обвинения на двамата братя, за които има съмнения, че са издействали пред ТЕЛК документи за инвалидност с фалшиви изследвания.

Преди месец помощите им като инвалиди бяха спрени. Решението на ТЕЛК е заради продължаващото прокурорско разследване и назначения медицински одит  с лекари от София.

Станев и Маринов бяха подложени на изследвания в Електро-физиологичната лаборатория на Очната клиника в Александровска болница.   

Веднага след като през февруари Trafficnews публикува абсурдната история с братята, прокуратурата започна разследване срещу тях. Направените спешна експертиза на място показа, че двамата страдат от кокоша слепота,  но не успя да установи каква е степента на загубена трудоспособност. Станев и Маринов получаваха помощи като 100 % инвалиди. 

Заради това беше назначен и столичният медицински одит, който обаче не  е готов вече трети  месец.

Заради разследването прокуратурата изиска цялата документация от ТЕЛК за двамата братя, справка от НОИ за отпуснатите им добавки и помощи. Освен проверките за мнимата слепота Станев и Маринов вече имат присъди за пране на пари, заедно със своите родители.

Братята не са в затвора, защото се очаква ВКС да потвърди наказанията. Майка им Иванка обаче вече е в Сливенския затвор.

Комисията "Антикорупция" пък конфискува златни бижута за 250 000 лева и луксозни коли за 140 000 лева от ромския клан в Долни Дъбник.

Ако бъдат потвърдени присъдите им, ще бъде конфискувано имущество на Станьо Маринов за 2 847 297 лева.

 

Братята слепци от Долни Дъбник – без инвалидни пенсии. Спряха им ги!Втори месец разследването буксува заради медицинска експертиза на Горан и Станьо