Поредният затворник заведе иск до съда срещу държавата за лошите условия зад решетките. Мъжът е  лишен от свобода от 26 януари 2017, като два месеца преди това е пребивавал в следствения арест.

Той е поискал 100 хиляди лева обезщетение, заради лошите условия в пловдивския арест и затвор.

В жалбата си до Административен съд той е посочил, че е нямал лично пространство в килиите заради пренаселеност, бил лишен от хигиенни условия и топла вода, усещан неистов студ през зимата и жега през лятото. Зад решетките имало наличие на мухъл, липсвало осветление и  свеж въздух. В стаите пълзели  гризачи и дървеници, от които не може да се спи. Спрямо него не се извършвали  периодични прегледи по повод заболяване от хепатит С.

Заради всичките си дертове, той се чувствал по-малко човек.

По време на заседание в Административен съд, представители на затвора и ареста, които са представили точен график в кои стаи и звена е пребивавал лишеният от свобода. Действително се оказало, че достатъчно лична площ е нямал, предвид многото обитатели в една килия.

От доказателствата обаче изцяло са оборени останалите претенции на затворника. Мястото за изтърпяване на наказанията е отоплявано от централно парно, което не е спирало. Освен това са представени и фактури за наличие на постоянна топла вода.

Що се касае за осветлението, то всяка килия е оборудвана с лампи, а на стените има два прозореца.

По време на процесът е представен и договор от фирма, която се грижи за дезинфекцията. По график се е извършвала обработка на площите в затвора против гризачи и насекоми.

Лишеният от свобода е заявил, че страда от хепатит С. Оказва, че още през 2015 година състоянието му било хронифицирало без активен инфекциозен процес. Спрямо мъжът му била назначена диета и бил включен в списъка за диетично хранене. Той се е подписвал срещу съответната храна в стола на затвора.

По време на престоя му зад решетките, той бил извеждан за прегледи при специалисти многократно, като му била изписвана и съответна медикаментозна терапия.

В крайна сметка затворникът все пак успя да осъди затвора, но едва за 5 хиляди лева обезщетение. Искът му е бил уважен заради липсата на лично пространство, което нарушава човешките му права.