Истински холивудски екшън е предшествал залавянето на едната от откраднатите от Пловдив коли – „Порше Кайен” в края на 2022 година. Джипът е участвала в гонка с няколко екипа на полицията край Дупница, избягал е от блокада със шипове и накрая е бил зарязан в ливада край село Червен брег. Това стана ясно от разпита на полицаите, участвали пряко или косвено в преследването и идентифицирането на автомобила.

Подсъдим по делото е 37-годишният Марио Илиев, обвинен за кражба на автомобили на обща стойност 96 000 лева. Пред съда той отказва да признае вина и делото срещу него протича с разпит на свидетели и вещи лица. Към момент Илиев излежава присъда в софийския затвор по друго дело, като след по-малко от месец ще бъде пуснат на свобода.

Както TrafficNews разказа в серия материали, 37-годишният мъж откраднал два фолксвагена, едно ауди и едно порше кайен. Двата фолксвагена модели „Пасат ЦЦ” и „Пасат” все още не са открити и върнати на собствениците, за разлика от аудито и поршето. Според данните общото при кражбите било идентичният почерк на извършителя - докато колите са оставени от водачите за кратко без надзор с включени двигатели. След това джамбазинът сменял номерата, за да не бъде хванат.

Автоджамбазинът, вилнял в Пловдив, действал изключително дръзко. Влачил мъж с колатаКарагьоз Атакан опитал да спре крадеца, но той тръгнал с автомобила

Първият откраднат автомобил бил „Пасат ЦЦ”. Той е задигнат от млада жена на 28 ноември 2022г. преди тя да си тръгне от работното място. Тогава крадецът се промъкнал в двора на компанията в която работи в район “Северен”, на метри от сградата на Трето районно управление. Качил се е в колата минути преди 19 часа и е тръгнал с превозното средство. Автомобилът се карал от Мария Кощилакова, но бил на името на майка ѝ – Гена. Двете жени се конституираха като частни обвинители срещу крадеца, претендирайки сумата от почти 25 000 лева, каквато е стойността на автомобила.

Откраднаха колата на пловдивчанка от двор

Втората открадната кола била поршето, собственост на Никола Диев. Тя била задигната на 19 декември 2022 г., докато мъжът бил спрял за малко пред офис на куриерска фирма. Автомобилът имал GPS и бил открит в землището на село край Дупница.

Третата кола „Фолксваген Пасат“ била на Фейзи Садъков, но била открадната от владението на Атакан Карагьоз. Карагьоз спрял за малко на улица в „Кършияка” на 6 януари миналата година. Въпреки, че бил в близост до колата, крадецът не се уплашил да действа. Карагьоз бил оставил автомобила без да го пази и крадецът влезнал и затворил вратата. Карагьоз чул и се опитал да го спре, но джамбазинът потеглил, като влачил пострадалия.

Откраднаха колата на мъж в Пловдив пред очите му, имате ли информация?Откраднатата кола е сив "Фолксваген" пасат

Четвъртият откраднат автомобил - джип ауди бил открит в пазарджишкия участък на магистралата. 

След прецизен анализ на събраните доказателства и благодарение на добрата координация и взаимодействие на полицията в Пловдив и Пазарджик, авторът на противозаконните отнемания бил задържан. По данни на прокуратурата Марио Илиев е столичанин, живеещ на квартира в Пловдив.

На принципа на териториалната подсъдност, за откраднатото „Ауди”, мъжът е привлечен като обвиняем от Районна прокуратура – Пазарджик.

Делото в пловдивския Окръжен съд е само за кражбата на другите 3 автомобила.

Автоджамбазът, откраднал редица коли в Пловдив, не призна вината си, сочи друг за извършителМарио Илиев и защитата му поискаха обвинителния акт да бъде върнат за поправка

Преди дни в съдебната зала бяха приети автооценъчните експертизи, направени на откраднатите превозни средства и вещите в тях и тази, която установява, че чуждите регистрационни табели, с които са карани автомобилите са били истински.

След експертите пред магистратите дадоха показания и полицейските служители участвали в гонката с поршето.

Първи пред съда застана Димитър Пейчев от РПУ-Дупница. Той разказа, че заедно с колегата му са получили сигнал за откраднат автомобил, който пътува от София за Дупница. Бил е засечен от колегите му, които са го проследявали.

Отидохме да им окажем съдействие, тъй като не е спирал на стоп палка и се движил с висока скорост”, допълни Пейчев. С колегата му избрали място за поставяне на шипове, но автомобилът обърнал непосредствено преди това и тръгнал в обратна посока.

В последствие е бил заловен от други колеги. Като са го хванали е бил с пернишки табели, преди това е бил с пловдивски. Първоначално бяхме два екипа на охранителна полиция и един на КАТ. В последствие са станали доста повече. КАТ преследва автомобила, а охранителна полиция изгражда КПП”, разясни служителят на МВР.

 „Декември 2022 година след 21:30 часа ми звънна началника и ме викнаха на работа да издирваме откраднат автомобил. От дежурния разбрахме, че джипа се намира в района на трите села преди Дупница. В едно от селата намерихме автомобила паркиран в една ливада около 1:30 през нощта. Беше оставен заключен със студен двигател. След това разследващите полицаи започнаха действия. Имали са информация, че е бил с пловдивска регистрация, а в последствие номерата са били сменени с пернишки”, разказа пред магистратите Пламен Спасов – полицейски инспектор в районното в Дупница.

Третият разпитан служител на МВР е участвал в преследването на поршето. Той разказа, че заедно с него се е движил и автомобил „Алфа Ромео” с македонска регистрация, като според него са били заедно, защото са карали доста бързо „броня до броня”.

Бях нощна смяна и около 21:00 часа получихме сигнал, че откраднат автомобил от Пловдив се движи по пътя Самоков - Дупница и вероятно е бил със сменени регистрационни табели. Веднага се отзовахме и в един момент се разминахме с поршето, което се движеше с много висока скорост заедно с алфа ромео. Обърнахме и ги застигнахме чак на входа на Дупница, но като ни видя шофьора с поршето изправари автомобила пред него, на място където това е забранено и отново започна да ускорява и да бяга. Непрекъснато бяхме в комуникация с колегите от охранителна полиция и те подготвиха засада, но поршето като видяло патрулката и обърна. Гонихме го с включени буркани и сирени, но с „Опел Астра” нямаше как да го застигнем и в един момент го изгубихме”, разказа младши контрольор Соньов.

След като го изгубили започнали да обикалят селата да го търсят, тъй като изходите били блокирани и знаели, че няма къде да избяга. В последствие джипът бил открит в нива в края на селото. След това са започнали да издирват и алфата, но не са я открили.

По делото остава да бъдат разпитани още няколко свидетели и вещи лица. Тъй като Марио Илиев съвсем скоро излиза от затвора, а по настоящето дело няма определена мярка за неотклонение, по искане на прокуратурата му беше наложена забрана за напускане пределите на страната.

Изправиха пред съда автоджамбазина, откраднал редица коли в Пловдив36-годишният Марио Илиев е столичанин, живеещ на квартира в Пловдив