Деветият ден от издирването на заподозрения двоен убиец от Костенец Стоян Зайков-Чане започна с новината за открито оръжие. ""Днес сутринта е намерено в един от претърсваните периметри, извършва се оглед на място. То отговаря на едно от оръжията, с които е извършено убийство по вид и калибър. Ще бъдат назначени експертизи и тогава ще стане ясно дали има връзка", заяви  главният секретар на МВР Ивайло Иванов на сутрешен брифинг.

TrafficNews  научи, че става въпрос за гладкоцевната ловна пушка, 12 калибър, с която беше застрелян на 14 май Валентин Петров, братовчед и съсед на Стоян. Тогава странното беше, че никой не чу изстрели, въпреки патрулиращите наоколо полицаи.

Според непотвърдена информация оръжието е било открито в гориста местност край Костенец при поредното претърсване. Находката затвърдила убеждението на полицията, че Чане се крие някъде в околностите на града. 

"Предполагаме, че е в района, затова и продължаваме претърсването. Преди се е укривал с месеци, способен е да оцелява сам и без помагачи", заяви Иванов в отговор на въпрос дали МВР има съмнения, че Чане има ятаци, които му съдействат с информация, храна и убежища. 

Продължават да пристигат сигнали, че Зайков е видян на различни места, но всички те се оказват неверни. 

"Продължаваме да извършваме претърсвания. Термокамерите са включени още от първия ден на операцията. Целият наличен ресурс на МВР е ангажиран. Няма данни да е направена връзка с роднините", заяви главен комисар Иванов.

Той обясни, че всички, които са поискали защита заради опасения от Стоян, са под охрана. 

Ивайло Иванов смята, че от МВР не са подценили ситуацията. "Продължаваме да си вършим работата, имаме много следи, които ни насочват. Ще направим всичко възможно да бъде открит", завърши комисарят. 

Той отрече и слуховете за убито куче и разбити врати при издирването на Зайков, но се оплака, че много къщи са необитаеми и това затруднява проверките.

TrafficNews научи още,  че оръжието е открито в Горна Василица в района на Гледжова махала.В момента полицейските части правят обход на целия район със следови кучета. Мястото е на около 6 км от дома на Зайков в Костенец. 

Очаквайте подробности!

Изведоха от Костенец скараните с убиеца Зайков, снайперисти и ловци го търсятНе смеем да излезем навън, седим заключени вкъщи, оплакаха се хората пред TrafficNews