Почти не познавам убитото момче. От много малък е по затворите, може би от 16-17 годишен. Това сподели пред Trafficnews.bg Иван Тачев - кметът на село Белозем, в което е живял Петър Гаджанов. Припомняме, че 30-годишният мъж бе прегазен от кипъреца Димитракис Пирилис в нощта на 11 май в землището на село Болярино. 

Убитият Петър и няколко момчета от махалата отишли в селото, за да търсят люцерна за конете, споделиха близките на Гаджанов. Пред наш репортер те отрекоха да е имало предишни конфликти между двамата. 

„По първоначални данни жертвата, придружен от още две лица, са влезли в имота на бизнесмена с цел кражба. Те били въоръжени с коси и други инструменти. Собственикът на имота ги е видял и подгонил. Крадците са се разпръснали в различни посоки в нивата с люцерна. Кипърецът е подгонил с колата единия, като след няколко метра го е настигнал и блъснал. Поради тъмнината не е видял другите двама и се е върнал до тялото на жертвата. Към момента нямаме данни да е прегазил втори или трети път мъжа, но според свидетелите, той е обикалял с колата в кръг около жертвата”, заяви окръжният прокурор Румен Попов по-рано днес.

"Аз знам, че не е имало конфликти. Не е имало ни здравей, ни здрасти!", обясни чичото на Петър Асен Гаджанов.  "Не трябваше да постъпва така. Трябваше да го хване, че е бил в нарушение, но не и така да го отрепе", допълни той. Според близките младежите се намирали на поне километър от имота на Пирилис, когато били подгонени от пикапа му.  

На място пристигнал Ангел, който е брат на убития. Той обясни, че е чакал полицески екип да се отзове на сигнала в продължение на три часа. 

"Цяла нощ стоях до брат ми. Главата му бе премазана", описва гледката той. 

Както вече стана ясно, Петър и друг път е плячкосвал имота на Пирилис, който пребивава на територията на село Болярино. От 2002 година насам той се грижи за ферма, в която отглежда селскостопански животни. Последната присъда на Гаджанов била за кражба на коне и крави именно от имота на кипъреца. 

По думите на Ангел обаче убитият станал нов човек, след като излязъл от затвора пред 2017 година. Намерил си жена и започнал работа. Петър оставя съкрушена бременната си съпруга, като двамата имат още едно дете. 

"Ще се грижим за нея, няма да я оставим", обещаха близките му и допълниха, че се надяват децата да останат под добри грижи, ако някой ден жената реши да си тръгне от дома им, за да продължи живота си. 

Според кмета на село Белозем напрежението в селото се дължи на поредицата от кражби, извършени от определена групичка. Редовните клиенти на Темида от махалата се брояли на пръсти, а имената им напоследък се свързвали основно с кражби на нафта в района на гарата. Наскоро дори се стигнало до побой. 

"Бяха набили постовия, заради това, че отказал да им каже кога има доставка. Човекът си е изкарал медицинско", разказа Тачев. 

Според него законодателят трябва да обмисли по-добри превантивни мерки срещу подобен тип кражби. 

"Тук може да стане трагедия, по-голяма от Хитрино", сподели опасенията си той.