Гранични полицаи на Гюешево засякоха камион, излъчващ радиация, метри преди да напусне българската територия вчера около обяд, съобщава struma.bg. Камионът, който е с ловешка регистрация, пътувал от съседна Румъния за Македония. „Според официалните му документи е натоварен с графит - казаха работещи на пункта от редовната смяна. - Тежкотоварното возило е изолирано веднага на един от паркингите преди гранично-контролния пункт." Според тях радиоактивното излъчване било засечено, тъй като на пункта от няколко месеца има монтирана специална техника, която засича лъчение.

„След като се разбра за товара, на място са повикани служители на Гражданска защита, които да обезопасят камиона", обясниха работещите на контролния пункт Гюешево.

По същото време там се събираха директорите на всички гранични служби за редовния месечен междуведомствен съвет. „Нашата среща няма нищо общо с този камион. Тя е регулярна, правим я всяка седмица", каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил д-р Първан Дангов.

„Излъчването на радиация от камиона е много слабо, заради това той е отцепен с жълти ленти", обясниха запознати със ситуацията. На място освен екипите на Гражданска защита са и екипи на полицията и ДАНС.

Агенция: БЛИЦ