Районният съд в Габрово ще гледа днес делото срещу тримата роми, които  на 7 април пребиха продавач в супермаркет в града, защото им направил забележка. Клипът със зверския побой предизвика масови протести срещу ромската агресия в града, наложи се полиция и жандармерия да въвеждат ред и охраняват местната циганска махала. 

Братята Йордан и Петко Асенови и техният племенник Никола Монев се оказаха криминално проявени и многократни осъждани. Те бяха задържани в Габрово, но заради напрежението в града бяха преместени в ареста във Велико Търново, за да се избегнат евентуални екцесии. По време на заседанието за мярката им за неотклонение и тримата казаха, че съжаляват.

Йордан Асенов има завършен пети клас, а по-големият му брат - Петко, е неграмотен. Племенникът им Никола Монев също не може да чете и пише, въпреки че по документи има завършен 7 клас.

С нападението, което извърши Йордан е нарушил условната си присъда за кражба на автомобил.

Петко Асенов също е с богато криминално досие. Последната му присъда е от 2015 година за кражба. Никола е лежал  в затвора още като непълнолетен за грабеж.

Битият мъж в Габрово: Направих им забележка, че се закачат с друг клиент, те ме нападнаха"Призовавам хората към повече сдържаност", заяви Венцислав Иванов

Протест в Габрово заради побоя над продавач! Напрежението ескалира!Хората изразиха подкрепата си за пострадалия и поискаха справедливост от правораздавателната система