Димитър Серафимов - Келеша , арестуван вчера по време на мащабната акция в град Левски е излежал ефективна присъда от година и четири месеца в пловдивският затвор. Днес Серафимов, по прякор Келеша и приближените му бяха задържани при операция срещу ало имамите в родния му град. Полицията нахлу в къщата му, както и в няколко други жилища. Сред задържаните са и мъж под прякор Майтапа, както и неговия брат.

Братовчед му, с когото Димитър Серафимов бе арестуван в града под тепетата – Серафим Серафимов пък получил 2 години и 3 месеца лишаване от свобода. Мъжете са били сключили сделка с прокуратурата в началото на юли месец 2017 година, 11 месеца след показния им арест.

Припомняме, че главата на един от най-мощните цигански кланове, които въртят телефонни измами на територията на цяла България, бе задържан при акция на пловдивската полиция в края на юли 2016 година. Той и съучастниците му бяха обвинени в измами на две възрастни пловдивчанки, съответно за 2000 и 1000 лева. Прокуратурата разследваше още 4 измами в пловдивско, след като "мулетата" на измамниците са пропели. 

Това бе един от най-сериозните удари, нанасяни срещу клана на Келеша през последните години. До успешния завършек на операцията се стигна, след като едно от "мулетата", наето да прибере парите от поредната жертва, проявява съвест и когато наивната жена му предава 2000 лева, той отива и съобщава в полицията. Криминалистите поставят под наблюдение цялата верига и след няколко дни прибират Серафимов и компания.

Как се стигна до ареста на Димитър Серафимов и Серафим Серафимов?

Всичко започнало с първата измама, станала на 23 юли 2016г. 68-годишна жена от Пловдив получила телефонно обаждане от непозната жена. Тя се представила за нейната племенница, която живеела и работила в Германия. 

Обяснила, че изпраща в България колет със спестяванията си от 32 000 евро по куриер на име Иван Иванов. „Племенницата“ помолила пострадалата да плати митническите такси за освобождаването на пратката. Жената обяснила, че има 2 000 лева и се съгласила да свърши услуга на роднината си. 

По-късно по телефона на пострадалата се обадил мъж, който се представил за Иван Иванов и поискал 3 200 евро за освобождаване на пратката. Жената отговорила, че не разполага с тази сума и предала 2 000 лева, като записала и съобщила по телефона номерата на банкнотите.

Келеша и братовчед му са участвали и в телефонна измама спрямо 89-годишна жена, отново от Пловдив. На 12 юли 2016 г. на стационарния телефон на пострадалата се обадил мъж, който се представил за неин внук и съобщил, че се намира в Гърция.

Той обяснил, че същата вечер негов приятел ще пътува за Германия и трябва да му остави папка с документи в България, за което трябва да се заплатят 4 800 лева. Жената обяснила, че има само 1 000 лева, които пазела за погребение и може да му ги даде, което е станало.

И в този случа пострадалата продиктувала серийните номера на банкнотите.

Именно чрез банкнотите униформените стигнали до бандата.

Още по време на заседанията за взимане на мерки за неотклонение на двамата измамнци, Серафим Серафимов твърдеше, че братовчед му няма общо и че всичко било „въртяно” от него. Именно поради тази причина Серафим се е сдобил с по-висока присъда. Оказва се, че въпреки искането на прокуратурата за конфискация на имуществото на Серафимов, до такова не се е стигнало. 

Междувременно бяха задържани и още двама съучастника на Серафимови, които са извършвали „мръсната работа. Те са били мулета и това не им било първо подобно провинение. По време на мега акцията Галя Паскалева и Георги Господинов и двамата са били с висящи дела, а освен това са извършили престъплението, докато имат изпитателен срок за друга условна присъда. 

Паскалева и Господинов същи са били сключили споразумение. И двамата са излежали ефективни присъди в размер на 1 година и 8 месеца със строг режим.

Аверите на Келеша от ало мафията остават в ареста ВИДЕОСъдът реши, че има реален шанс двамата роми да се укрият и да извършат друго престъпление

Прокуратурата в Пловдив не си играе - ще конфискува имущество на Келеша! ВИДЕОТоп телефонния измамник остава в ареста

Близо една година, след като излезе от пловдивския затвор Серафимов отново попадна в полезрението на полицията. Тази сутрин Национална полиция, ОД МВР - Плевен и жандармерията нахлуха рано тази сутрин в град Левски.

Левски е един от трите градове, известен с най-много телефонни измамници.

На място има засилено полицейско присъствие, като най-много униформени има пред дома на Димитър Серафимов –Келеша, който е задържан.

Бандата на Келеша, който беше задържан рано тази сутрин в при акция в Левски, е наблюдавана от месеци. В къщата му са открити голяма сума пари, злато и златни пендари. Органите на реда проверяват общо 9 адреса, сред които е и къщата на бащата на Келеша, който е починал преди два дни.

Още за акцията може да видите ТУК: 

Наблюдавали бандата на Келеша от месеци, претърсват и къртят шкафове в ЛевскиОрганите на реда нахлуха в 9 ромски къщи, има задържани и други тартори на ало измамници

Акция заради телефонни измамници блокира Левски, има задържаниПолиция и жандармерия нахлуха в града, арестуваха Келеша и Майтапа