Експертиза обръща делото срещу Каспъра, бил в патологичен афект по време на убийството

Имал краткотрайно разстройство на съзнанието и се приема наличие на невменяемост

09.11.2023 16:30 6953 0
Експертиза обръща делото срещу Каспъра, бил в патологичен афект по време на убийството

Комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза обръща делото срещу Каспъра за убийството в Столипиново от края на 2019 година.

В днешното заседание в Пловдивския окръжен съд беше прието заключението на вещите лица, според което Румен Александров-Каспъра е зрял, с уравновесен темперамент и възприема психическо правилно заобикалящата го среда. По време на убийството обаче, макар да е можел да разбира действителността, той не е могъл да ръководи постъпките.

Според експертите в ключовия момент е имал стеснено съзнание, което видоизменя поведението му. Каспъра е бил в силно раздразнение, изпитвал е гняв и чувство за непосредствена физическа заплаха. Вещите лица смятат още, че кръвозагубата също е изиграла роля в определяне на моментното състояния на обвиняемия по време на престъплението. Той не е възприемал пълноценно заобикалящата го действителност и бил ръководен от късосъединителна реакция на личността.

Това заключение обаче е в противоречие с направена в досъдебното производство експертиза, според която не е на лице физиологичен или патологичен афект. Не е на лице и стеснено съзнание в момента на престъплението, както твърди сегашното експертно заключение. С оглед на това прокурорът поиска повторна, този път петорна съдебно-психиатрична и психологична експертиза.

След съвещание съдия Екатерина Роглекова частично уважи искането на държавното обвинение. Така за следващото заседание ще бъде допусната и назначена допълнителна разширена експертиза с участието на трима психиатри и двама психолози. От нея трябва да стане ясно дали загубата на кръв е довела до състояние на патологичен афект у Каспъра и дали е налице наличието на късосъединителна реакция при извършване на престъплението. С оглед на това следващото заседание е насрочено за 18 януари другата година.

Междувременно продължава издирването на още двама от свидетелите по делото, за които данни, че се намират в Германия, но нямат регистрирано влизане в България, откакто са напуснали миналото лято.

Нова експертиза бави края на делото за убийството заради жена на пазара в СтолипиновоОстава да бъдат разпитани още трима свидетели, обявени за общодържавно издирване

Припомняме, че делото стартира преди повече от година, а в съдебната сага трябваше да бъдат разпитани общо 41 свидетели. Според обвинителния акт жертвата Митко Иванов живеел и работел в чужбина преди инцидента и си бил дошъл в Пловдив за празниците. Успял да се срещне с доста приятели, излизал с различни компании, забавлявал се. До ушите на Румен Александров обаче стигнала информация, че Митко флиртува с любовницата му и той се ядосал. Отишъл да търси сметка на съперника си и избухнал скандал.

Словесната разправия преминала във физически сблъсък, с размяна на удари и нанасяне на прободни рани с ножове.В един момент Каспър намушкал конкурента си във врата. Митко издъхнал преди линейката да дойде. Очевидно обаче жертвата също е проявила агресия, тъй като Каспър също е бил намушкан на няколко места с ножа. Той имал тежки рани по ръцете, краката и гърдите, в резултат на проникване с 10-сантиметров нож.

Полицаите от Шесто районно реагирали светкавично и го задържали. 

Какво се случи до момента и какво разказаха другите свидетели може да четете тук:

Започва съдебна сага за Каспъра: Разпитват 41 свидетели по делото за убийство от ревност в Столипиново

Свидетели на убийството в Столипиново: Митко нападна и наръга Каспъра, той му отвърна с нож във врата

Каспъра не знаел, че е пробол фатално Митко във врата, искал да го закара в болница

 
Изпрати новина