Брат, аз няма да лежа тук повече от 1-2 години. Имам страшно много пари и ще си оправя нещата. По един или друг начин. Все някъде ще пробия!

Думите са на бизнесмена Владимир Василев, който на 24 март  бе задържан за убийството на своя служител и партньор Станимир Иванов - Стамбето. Изрича ги пред Георги Хаджиев, с когото се засича в ареста в Стара Загора.  Предлага му да заеме мястото на Станимир и му обещава светло бъдеще във фирмата.  „Бях задържан за известно време и се засичахме на карето. Василев търсеше контакт с мен, предлагаше ми различни неща. Не останах с впечатление да съжалява за извършеното. Държеше се все едно е ловджия, който е сложил поредния трофей на стената” разказва Хаджиев пред TrafficNews.

Станимир Иванов бе застрелян в офиса на Владимир Василев в Стара Загора с два куршума в главата. Близките на Стамбето определят убийството като екзекуция, а първоначалната версия на обвиняемия беше самоотбрана. Но не за дълго.

Драмата се разиграва в офис на улица „Цар Симеон Велики” 142 в центъра на Стара Загора в късния следобед на 24 март. Сигналът към спешния телефон е подаден точно в 17:19 ч. Час по-рано жертвата Станимир Иванов идва за среща със своя партньор и работодател Владимир Василев.

Владимир и брат му Милен са наследници на богата фамилия, те самите управляват няколко заложни къщи в града на липите. Семейството живее в огромно имение край Стара Загора, на брега на язовир. 

Във фаталния ден Станимир и приятелката му Десислава Николова, която е управител на заложните къщи са извикани за разговор в „покоите” на Василев.  Десислава не е била на работа близо месец и половина заради заболяване. Преди това,  Владимир я обвинява, че е допуснала данъчните да им съставят акт на стойност 70 000 лв. „Нарушенията си бяха изцяло негови,  защото искаше да си легализира вкараното злато”, твърди Десислава.  „Владо имаше постоянна параноя, че някой го краде и няколко пъти е заявявал пред мен, че ако хване някой да го краде лично ще го застреля” спомня си Николова.

Между него и Станимир обаче до този момент няма конфликт. Последните дни обаче се завърта интрига между  Милен и Стамбето, заради разменени думи с трети лица. 

„Влязохме със Станимир в кабинета на Владо. Вътре бяха Милен и Данаил, който се занимава с кредити и ми е нещо като охрана. Владо ме прати да взема някакви документи от къщи, а Данаил излезе от кабинета . Останаха само тримата и последното, което чух бяха думите на Владо: Хайде сега се разберете с Милен” спомня си Десислава. След 20 минути тя се връща с документите и вижда полиция пред офиса. Докато търси къде да паркира обаче, получава обаждане от охраната на Владо – Кольо, да отиде пред заложната къща на Станимир.  „Той ме чакаше отпред с още няколко мъже и се разкрещя: Слизай! Давай ключовете за заложните къщи.  След това започнаха да сменят ключалките”, спомня си Николова.  Заявили й, че Станимир е нападнал Владо, който го е застрелял. Веднага след това е наредил да сменят ключалките и паролите на СОТ-а.  Опитали се да й вземат телефона, но тя успяла да се обади на общ приятел , който пристигнал на място и я извел. След три дни от фирмата й се обадили и я накарали  да прехвърли процента си от бизнеса при нотариус.

След това срещу нея е пусната жалба за липси от заложните къщи. „Първо започнаха с по-малки суми , а след това заявиха че от една от къщите имало липси на стойност 300 хиляди лева. Това не е възможно, защото в тях изобщо няма стока на такава стойност, камо ли да има такива липси. Истината е , че те са си направили някакви ревизии в мое отсъствие и отсъствието на персонала и сега се опитват да ме изнудват и притискат” казва Десислава.

Тя се тревожи, че въпреки тежкото престъпление, Владо може да се измъкне от правосъдието. „Той има пари и връзки. Вече се носят слухове, че психиатричната експертиза може да е в негова полза.  „Ако го изкарат, че е стрелял в състояние на афект, той ще се размина с доста по-ниска присъда”, прогнозира жената.

„Владо има доста връзки сред лекарското съсловие. Дори един от охраната му е лекар” казва приятелят на покойния Станимир – Пламен Митев. Той също казва, че е чул слухове за промяна в обвинението.

И Митев, и Николова са категорични, че убийството не е в състояние на афект.  „Владо никога не изключва камерите в офиса.  Той записваше всичко, което се случваше. Показвал ми е записи как бие човек, който му дължи пари. Виждала съм записи с момичета, които водеше в офиса. Показвал ми е клипове, как обикаля с колата и стреля по кучета и котки. Този човек се наслаждава като гледа тези неща. Как така точно в деня на убийството той нарежда камерите да бъдат изключени? Защо?  Казва, че си извадил пистолета от кобура! Та той винаги си държеше оръжието на масата, в джоба на якето или в колата. А точно този ден – пистолетът бил в кобура му с патрон в цевта. За какъв афект говорим?!” коментира Николова. Другите подозрителни обстоятелства , според нея, са че същия ден той бил вдигнал на работа три пъти повече охрана от обикновено, а след убийството веднага е разпоредил ключалките на обектите да бъдат сменени.  „Тази постъпка говори за логично, спокойно и подредено мислене, а не за действия под влияние на емоциите. Истината е, че Владо не е спонтанен, първичен човек. Той обмисля нещата. Изживяваше се като мафиотски бос от 90-те - имения, оръжия, пури, жени” казва бившата му служителка.

Тя е убедена, че ако Василев излезе на свобода, той ще я преследва. „Вече е казал, че всеки ще си получи заслуженото. Той твърдо вярва , че със Станимир сме що ощетили и вече отстрани единия.  Първо твърдеше, че липсват 200 грама злато, сега вече говори за 2 кг злато.

"Станбето не беше светец. Бил е и в затвора, но беше човек на честта. Верен приятел, който не предаваше никого Не заслужаваше подобна смърт" казва Пламен Митев. 

Мъжете, които във фаталния ден са били в офиса на Василев, твърдят, че Стамбето се е държал агресивно и смятат, че е бил под въздействието на наркотици. Николова също свидетелства, че предишната вечер той е употребил дрога. От кабинета са се чували крясъци и заплахи. Едната версия е , че те са били отправени от Станимир към Милен, а другата, че Станимир е преповтарял думи, които били казани от друг човек. Според тях Владимир се е почувствал заплашен и затова е стрелял. 

Но защо бизнесменът е стрелял срещу невъоръжен човек, трябва да изясни разследването. 

Към момента  досъдебното  производство е образувано по  член 115 по Наказателния кодекс който предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.