Кметът на Червен Бряг инж. Данаил Вълов е арестуван при спецакция, информира zovnews.com.

Специализираната прокуратура започна разследване срещу градоначалника.  Причината за започнатите проверки е журналистическо разследване на "Господари на ефира", излъчено на 7 май 2018 г.

Установено е, че Данаил Вълков е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата "Топъл обяд", финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане" и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица.

Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. През април 2017 година община Червен бряг обявява обществена поръчка с две обособени позиции - "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Червен бряг" и №2 "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Койнаре".

Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка, са подали три фирми. На базата на критерий "най-ниска цена" е отговаряла фирмата "М.-П." ЕАД, гр. София. Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълков е прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г.

Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.