16 години затвор. Тази присъда чу днес Александър Пашов от Пъдарско, който застреля съпругата си Фанка Ангелова в главата, а след това зарови тялото й. Той за пореден път се изправи, окован в белезници пред  Окръжен съд- Пловдив, за да отговаря пред магистратите за две обвинения- че умишлено е умъртвил 28-годишната майка на децата му, като убийството е извършено предумишлено и за придобиване и държане на огнестрелно оръжие, чийто спусък Александър Пашов е натиснал, за да убие жена си. Присъдата идва, след като съдийския състав с председател Петко Минев определи едно общо най-тежко наказание за всички престъпления. 

Припомняме, че престъплението стана на 25 ноември 2022 г. в пловдивското село Пъдарско. Към 5 часа сутринта, жената се придвижвала към спирка, откъдето се качвала на автобус за работата си Александър знаел маршрута й. Той я причакал зад уличен контейнер. Бил облечен с черни дрехи, ръкавици, а на главата бил сложил черна маска. Когато се приближила, хванал жената за тялото и я прострелял в главата. Убитата  починала на място, а след това Пашов се опитал да укрие тялото  като го заровил в необитаем двор.  

Преди да чуе присъдата си обаче, Пашов пожела да даде обяснения пред съда. Той разказа, че е закупил оръжието втора употреба от Раковски. Мотивите за покупката били, че близки на жена му Фанка отправяли заплахи към него и искал пистолета за самозащита. По думите му, Александър нямал желание да убива майката на децата си, а само да си поговорят.

Днес в съдебната зала беше един от роднините на убитата, който чрез адвоката си Васил Василев бе конституиран като частен обвинител със останалите пострадали.  15-годишният син на починалата и обвиняемият също присъстваше в залата, като заедно със сетстра си бяха конституирани като частени обвинители по делото. 

Адвокат Анастасия Будакова, защита на обвиняемия, пожела разпит само на трима от свидетелите, един от които синът на Пашов. Непълнолетният обаче отказа да свидетелства  пред съда. Така заседанието продължи с разпит на вещите лица, изготвили комплексна съдебнопсихиатрична експертиза.

Въпреки че основният мотив към който се придържа  защитата на обвиняемия, е много силна ревност, от която Пашов не е можел да контролира действията си, експертизата е посочила друго. Вещите лица заявиха категорично, че чувството на ревност  би имало значение за заключението на експертизата, само ако тя се изразява в болестно състояние . Това е било изследвано от експертите и по думите им при въпросният подсъдим няма установена такава диагноза. Тоест той изпитвал ревност, но не до такава голяма степен.

След приемането на медицинското решение, пред съда за разпит се изправи свидетелят Илия Илиев- роднина на Пашов. Той изреди добри характеристики за подсъдимия, като добави, че не бил запознат с уменията му за стрелба.

Той е добро дете, изучи се, има основно образование. Ко стана, не знам? Много често  ходеше при нея да ѝ се моли, за да се върне. Когато се разделиха децата останаха при майката на Александър и той се грижеше за тях . Основният проблем беше, че майка й не я пускаше да се връща при него. Фанка качваше снимки, когато се разделиха във Фейсбука от купони с приятели, а Александър викаше-  „Не я ли е срам, има две деца”. Приятелите на жена му го заплашваха , че ще вземат децата, говориха му, че ще го бият”, разказа още роднината на Александър.

Последният свидетел, който е вуйчо на подсъдимия, заяви, че чул веднъж как Пашов взел въже, за да се обеси, защото жена му не е искала да се връща при него. 

Фани от Пъдарско е била застреляна в главатаБившият й мъж се снабдил с оръжие преди няколко месеца

Как и кога стана престъплението? 

Двамата били съпрузи и имали две деца. Те живеели в семейна къща в Пъдарско. По време на съвместното съжителство обвиняемият често проявявал ревност към съпругата си, ограничавал социалните й контакти, а също така й забранявал да напуска дома им сама и да се среща с други хора. Многократно се карал с жената поради незначителни поводи и упражнявал насилие спрямо нея.

През есента на 2021 г. Фани се изнесла от семейното жилище и отишла да живее при своята сестра в  Пловдив, а впоследствие се върнала в  Пъдарско в дома на майка си. Пашов многократно настоявал тя да се върне при него и децата им, като често я проследявал и заплашвал. На неустановена дата през 2022 г. той я причакал пред работното й място в Стряма и се опитал да я качи в лек автомобил, за да я върне насилствено в дома им. След като не успял, решил да убие съпругата си, за което предварително се подготвил. Той се снабдил с боен пистолет и боеприпаси за него, за които нямал разрешително.

На 25 ноември 2022 г., към 5 часа сутринта, жената се придвижвала към спирка, откъдето се качвала на автобус за работата си Александър знаел маршрута й. Той я причакал зад уличен контейнер. Бил облечен с черни дрехи, ръкавици, а на главата бил сложил черна маска с формата на череп. Когато се приближила, хванал жената за тялото и я прострелял в главата. Убитата  починала на място, а след това Пашов се опитал да укрие тялото първоначално край входа на гробищния парк в селото, а след това го заровил в необитаем двор.  След издирване на жертвата тялото й бе открито няколко дни по-късно, а след това Александър бе задържан.

Снимка: Денят на престъплението

Снимка: Докато се провеждаха огледи в къщата на Александър Пашов и имота на баба му