Пловдив нямаше да стане Европейска столица на културата без Столипиново. Това казаха в един тон пловдивските представители на 5 септември 2014 година, когато градът бе обявен за победител  от 13-членното международно жури.

Посещенията на височайшите гости в квартала и апликационната книга, превърнаха Столипиново в основен стълб на програмата на Пловдив за 2019 година.  Чрез проектите на клъстъра „Махала” се предвиждаха дългосрочни образователни, икономически и културни мерки с  перспектива за години напред, направа на антропологично изследване и най-важното - уникален културен хъб, който да кипи от събития през заветната година.  Планът бе 1/12 от всички събития през 2019-а да се състоят в Столипиново.

Всичко това не само, че не се случи, но планираната основна сцена за културния живот вече се бута с багери. Причината е проста – тя никога не се превърна в междуобщностен център, какъвто трябваше да бъде, а си остана най-обикновена кръчма за тържествата на ромите – сватби, сюнети, рождени дни.

В апликационната книга бе записано, че  „ Фондация “Пловдив 2019” планира разработването на концепция за поетапно развитие на мултифункционален социокултурен център за всички общности в града. Целият процес на реконструкция на общностния център ще бъде управляван с непрекъснатото активно участие на представители на местните ромски и турски общности. „Пловдив 2019“ ще превърне сградата в социокултурен център за ромската общност в града, която ще участва активно в процеса по обновяване”.

Във въпросния център трябваше да има хъб, радио, детски площадки, мултимедийни помещения и места за  всякакво изкуство.

Всичко това обаче остана единствено записано в апликационната книга, с която Пловдив стана Европейска столица на културата.

Сградата на улица „Елба” 10 бе полупостроена детска градина, която така и не отворя врати в миналото. През годините имотът от 5400 кв.м с постройките в него, бе завзет от един от местните лидери в махалата – Джамисет Джафер. Със стартирането на кампанията и близките връзки между ДПС съветниците и кмета Иван Тотев в първия мандат, се роди и идеята кръчмата на Джефер да се превърне в културен хъб.

Все пак, за да е законно всичко, Джафер направи фондация „Толеранс”, за да може да вземе на най-ниския наем имота -  по 50ст. на кв./м. Идеята бе именно фондацията на тогавашния общински съветник да е основен мотор на културните събития в гетото. Вероятно тогава е имало и редица обещания как „Толеранс” ще взима солидни средства през културния календар и фондация „Пловдив 2019”. Всички тогава си стиснаха ръцете,  но не след дълго ДПС активистът спря да плаща наем на Общината въпреки нищожната сума на обекта. Заради натрупаните 60 000 лева дългове, градската администрация приключи договорните си отношения с „Толеранс“ и изрази готовност да си търси парите по съдебен път. Всичко това се случи през 2016 година.

Тогава кметът Иван Тотев заяви, че общинският терен ще бъде даден на фондация „Пловдив 2019“, която да организира мероприятия в гетото.

Така и не стана ясно защо фондацията не влезе в сградата, за да направи така очаквания културен хъб. Вместо това тя бе прехвърлена за управление на район „Източен”.  През последните три години Джафер отново си беше господар в общинския имот, като освен ресторант, той си направи частен паркинг и магазини, разбира се, всички незаконни.

Въпреки че от градската администрация знаеха какво се случва там, решиха да си вземат имота едва след 3 години! Преди седмици сградата, в която трябваше да има десетки културни събития, бе срината със земята – оказа се опасна…

Сега намеренията на градските власти са там да се направи паркинг или парк, които трудно могат да се „вместят” в  изискванията в апликационната форма – да са място за култура.

Подобна е съдбата и на повечето големи проекти, които трябваше да се случат в „Столипиново”. Накратко освен мобилните работилници, които обикалят из училищата,  няколко улични пърформанса и изложби, почти по нищо не може да се разбере, че Столипиново е част от „Европейска столица на културата”.

Тук проблемът е най-вече в това, че дори не се забелязва усилие от страна на фондация „Пловдив 2019” да направи нещо в квартала, което наистина да остане запомнящо се – да промени частично неговия облик, да направи хората съпричастни с каузата и да подобри социално-битовите им  условия.

В место това багерите, които бутат незаконни или опасни постройки, са основните новини, които „излизат” от Столипиново в годината на Европейска столица на културата. Може би пък най-голямото облекчение за „Пловдив 2019” всъщност е, че апликационната форма няма задължителен характер, тъй като и самите намерения на ръководните фактори са само пожелателни.

Джафер твърди, че държи законно забавачката в Столипиново - иска да съди ОбщинатаИван Тотев: Ако някой може да има претенции за неспазен договор, то това са градските власти

Бутат бившата забавачка в Столипиново, узурпирана от ДПС активистОбщина Пловдив влиза във владение в терена, стопанисван от Джамисет Джафер

Печели ли пловдивски активист на ДПС десетки хиляди на гърба на Общината?Джамисет Джафер продължава да държи цяла детска градина в Столипиново, без да плаща наем