Ще успее ли Здравко Димитров да катурне кметския стол на Иван Тотев е въпрос, който от няколко дни обикаля политически централи под тепетата. Напускането на председателското място в ГЕРБ – Област от Зико не е изненада за никого, който следи отблизо политическите процеси в региона. За конфликтите между него и другия силен човек в ГЕРБ – Иван Тотев се знае от отдавна, но самоволните действия на измъкнатия от нафталина Методи Андреев са накарали чашата на търпението при областните гербери  да прелее.

Какво променя оставката на Зико?

Амбициите на Здравко Димитров за кметския стол в Пловдив не са от вчера, а той определено има и електорална подкрепа зад себе си. След разпределяне на властта в ГЕРБ между Тотев и Димитров, много от верните хора на Зико останаха в градската организация.

Макар и избутани от челните места те продължават да имат влияние в районните организация на партията. При една кандидатура за кмет, Димитров със сигурност може да разчита на подкрепа от твърдото ядро на партията на Бойко Борисов.

Единственото публично социологическо изследване в Пловдив от „Неохрон” на Николай Близнашки даваше 6 % електорална подкрепа на Димитров, още преди да стане ясно, че той ще напусне ГЕРБ. Тези проценти са в пъти повече от резултатите на всички евентуални кандидат-кметове от БСП, а дори и Реформаторския блок. Интересен би бил резултатът при едно ново изследване, когато Димитров излезе с явна кандидатура и определена подкрепа към нея.

Едно е сигурно, ако Димитров се кандидатира за кмет на Пловдив на изборите ще има балотаж. Повече от ясно е, че голяма част от гласовете, които ще получи бившият баскетболист ще са от тези на пловдивския градоначалник.

При един балотаж всичко е възможно. На последните избори 2000 гласа решиха битката между Славчо Атанасов и Иван Тотев, а към момента подобна развръзка през есента не изглежда невъзможна.

Бившият градоначалник ще обяви кандидатурата си за кмет следващата седмица, а на отчета му като народен представител присъстваха лидерите на Реформаторите под тепетата – Пепа Деведжиева и Савина Петкова. Вариантът те да подкрепят Атанасов започва да става все по-актуален. БСП, които също ще имат кандидат-кмет,  но стигането му до балотаж изглежда невъзможно, също ще дадат подкрепата си към депутата от НФСБ.

На практика всички големите партии ще бъдат срещу Иван Тотев на евентуалния балотаж със Славчо Атанасов.

Дани Каназирева също набира подкрепа, а традиционно нейните избиратели са с дясно- центриска ориентация. Това също говори недвусмислено, че нейните послания достигат до потенциалните гласоподаватели на ГЕРБ.

Друг ключов играч, който за момента бива забравян от социолозите и анализаторите е Венцислав Каймаканов. Бившият областен управител и сегашен депутат ще бъде кандидат-кметът на ДПС, а електоралната подкрепа на тази партия в Пловдив е почти невъзможно да бъде уловена. Тя обаче е силна там, където винаги са се решавали кметските избори в Пловдив – район „Източен”, и по-конкретно в най-голямото циганско гето на Европа. Протестите в Пловдив срещу кабинета „Орешарски” напрактиха предизвикаха истинска война между Тотев  и Каймаканов.  Макар че ГЕРБ има зад себе си ДПС – съветниците в сегашния местен парламент,  много е вероятно негласно партията на Лютви Местан да се обърне срещу Тотев.

Така неизвестните за идващите избори станаха много, а е повече от ясно, че те ще повлияят сериозно на резултатите от вота.  Ако допреди няколко месеца из Пловдив битуваше твърдението „Сигурен втори мандат за Иван Тотев”, с наближаването на изборите то може да бъде поставено под въпрос.  Двата центъра на борбата за власт също ясни. Силите се разпределят между Иван Тотев и Славчо Атанасов, а Дани Каназирева и Здравко Димитров също могат да се сътворят изненада.

Единственото сигурно е, че битката за кметския стол ще е голяма. След първите удари под кръста, които е повече от ясно, че ще има, везните могат рязко да се наклонят в другата посока.

Още новини от деня ТУК

Благовест Андонов, TrafficNews.bg