Вътрешният министър, шефът на националната пожарна, областният управител, районни и заместник-кметове, началници на ОП-та, директори във  ВиК и още и още експерти от два дни се появяват в публичното пространство, докато Пловдив бедства.  Вероятно всяко едно звено от общинската и държавната администрация работи на предела на силите си, за да се овладее ситуацията в града. Оценките ги дават хората – някои са недоволни, други смятат, че  каквото е можело, се е направило. Това винаги е отворен въпрос с много мнения и отговори. Това, което няма как да не направи впечатление, е че един човек липсва – кметът Иван Тотев. 

Той не е просто публичен служител, поставен на един пост. Кметът е човекът, който е избран мажоритарно от пловдивчани, за да управлява града.  Пловдивчани са му делегирали права да взима решения вместо тях за сигурността, развитието и добруването на града.  Кметът е фигурата, която е поставила всички шефове на общински предприятия, заместник -кметове и експерти на определените им позиции.

Няма нещо по-нормално от това, именно мажоритарно избраният от пловдивчанин администратор да бъде в кризисния щаб, да обикаля, ако трябва улиците с гумени ботуши и да съобщава какво е състоянието на града.  Тотев е лицето на управлението на Пловдив и всяко негово действие, бездействие или реплика определя впечатленията в хората. Те съдят за действията на администрацията по него и правят своите изводи.

Още миналата седмица кметът каза, че го няма в  първата седмица на юни. Вероятно е в отпуска, възможно е да има и други неотложни ангажименти. Отсъствието му обаче беше планувано, а в момента телефонът му е изключен. От пресцентъра на общината, казаха същото – кмета го няма, но нито един служител в градската администрация не е спрял да работи през последните 24 часа.

Неговата липса не е определяща за работата на общинската администрация в тази ситуация. Проблемът е, че неговото отсъствие създава впечатление в хората, че водното бедствие се неглижира и пренебрегва от избрания управленски екип от пловдивчани. Освен че създава подобно усещане в хората, това обижда и работата на неговите служители, които вече 24 часа не спират да работят за справянето с бедствието.  Защото един лидер трябва да е най-отпред в кризисни ситуации. Кметът не е просто администратор, той трябва да вдъхва доверие и спокойствие в хората в кризисни ситуации. Вероятно и неговата липса е причината, хората макар и бедстващи, да развихрят фантазията си за десетките колажи и вицове, които обикалят социалните мрежи.  

Дори оставяйки настрана водното бедствие, кметът най-малко трябваше да излезе пред обществеността и да каже своята позиция за ситуацията с арестувания районен кмет Ральо Ралев.  Не само като лидер на ГЕРБ, но и като човек, носещ отговорността за екипа, който е предложил за управлението на Пловдив.  Кметът обаче го няма, а това не остана незабелязано от пловдивчани. Резултатът от изводите им обаче ще ги видим наесен.