Ако в тази държава има закони,  на този колега  трябва да му бъде забранено да упражнява професията на лекар! Така известният пловдивски психиатър д-р Веселин Герев коментира разкритата схема за източване на Здравната каса. Д-р Инна Бончева бе задържана вчера при операцията на Икономическа полиция и ДАНС  за източване на половин милион лева от Здравната каса. Лекарката изготвяла комплекти фалшиви документи, с които здрави пациенти са получавали изключително скъпи лекарства за лечение на параноидна шизофрения.  Тези лекарства се изплащат от Здравната каса, като цената им е между 700 и 900 лева. Вземала е ампулите чрез подставени лица, а след това лекарствата са продавани  на черния пазар за 300 лева. 

Д-р Герев представи накратно процедурата, по която минава всеки пациент, който се нуждае от подобна терапия. "На първо място човекът трябва да отиде при специалист, който да му постави диагноза. След това специалистът трябва да прецени, че съответно човекът е подходящ да му бъде изписана така терапия. За много от новите скъпоструващи терапии има редица ограничения - възрастова граница, тест на здравословното състояние, определени кръвни параметри. След това трябва да се изготви протокол за пред Здравната каса и след като протоколът и рецептурната книжка бъдат заверени в Касата,  тя потвърждава, че  поема лечението на пациента за 1, 3 или 6 месеца. След това пациентът трябва да отиде с протокола при джипито или специалист, който да му изготви рецепта и с него да отиде в аптека да си получи лекарството" разказва психиатъра. 

Според него в системата пробиви стават по няколко схеми. "Първата е при заверка на протоколите на пациенти, които нямат такъв проблем. Това са тъй наречените мулета, на които се обещава някаква сума  месечно, ако те се регистрират с това заболяване, минават всеки път реда за заверка в Здравната каса и съответно дават лекарството на лекаря или продават лекарството на вторичния пазар. 

Другия вариант е да се съставят на нищо неподозиращи лица фиктивни документи и съответно те биват регистрирани фиктивно в Здраната каса, като нататък схемата е същата. Дори лекарят може да отиде с книжката в аптеката и да получи лекарствата , а след това да ги продаде" казва д-р Герев. 

Големият проблем , според него е, че  Здравната каса има електронни регистри, по които се знае на кой пациент какво лекарство е изписано и кога го е взел от аптеката. "Тук въпросът е дали този електронен регистър е сработвал и или по някакъв начин е бил манипулиран, за да може  да не отчита реално такива ситуации при положение , че всеки има електронно досие и може набързо да си го провери. Големият парадокс е , че човек който живее в чужбина е получавал лекарства" казва лекарят. 

Третата възможна схема е реекспорт, като преди време е разкрит канал за износ на скъпи ампули , предписани на онкоболни.

"Предполагам, че следствените органи ще си свършат работата и ще разкрият дали колегата е действал самостоятелно или е имал помагачи. Жалкото е , че тук етиката и морала на гилдията е поставен на карта и слага петно на цялата гилдия , а не само върху самия извършител. Моралният проблем стои на кантар с финасовия и ако в тази държава има закони на този човек трябва да му бъде забранено да упражнява професията. Защото упражняването на професията по този начин е кражба на обществен ресурс " смята психиатърът. 

Психиатърът Инна Бончева е арестувана за схемата с източването на Здравната касаДокторката е в Черния списък на лекарите заради арогантно поведение