Масираните проверки за наркотици сред служителите на МВР показаха два много сериозни проблема. Единият е, че тестовете притесняват изключително много полицаите.  Което по една или друга причина е проблем на системата. Дали проверяваните се тревожат, защото голяма част от тях вземат лекарства и това директно ще ги вкара в графата „употребяващи” или мнозина действително вземат наркотици и се страхуват за работата, си е едната страна на монетата. И там действително трябва сериозен анализ и промени.

Далеч по –сериозният проблем идва след признанието на самите полицаи, че тестовете , с които се проверяват всички водачи не са надеждни.

Това, че тестовете са ненадеждни и неточни е известно от много време, но темата удобно се претупваше със стандартни обяснения от страна на МВР, че „всичко е точно”.  В края на всяка година от министерството с апломб съобщават броят на заловените „дрогирани” шофьори. Истината обаче е, че промените, направени в закона през  2017-та, лишиха от право на защита хиляди коректни водачи на МПС. За да бъдеш обявен за „виновен“ изобщо не е необходимо да се докаже, че си бил опасен за движението. Достатъчно е просто да открият следи от забранени вещества в слюнката или кръвта ти, независимо как и кога са попаднали там...или дали изобщо това създава каквато и да е опасност за теб и останалите участници в движението. Законът така е написан, че всеки употребил по лекарско предписание или на улицата наркотично вещество или е взел лекарствен препарат на основата на бензиодизепини/ голяма част от успокоителните/,  той не би следвало да управлява автомобил до края на дните си.

Полицаите имат стимул да хващат нарушители, за да могат да отчитат резултати. По тази причина вече 5 години се правят, че проблем няма. Докато, разбира се, проблемът не почука на тяхната врата. Явно не е проблем да отнемат книжки, да вкарват в затвора невинни граждани и да съсипват човешки животи заради неверни тестове. Само да не се прилагат същите мерки срещу служителите на МВР.

А какъв е резултатът от масовото тестване и отнетите свидетелства за управление? Намаляха катастрофите? Намаляха убитите и ранените от водачи, употребили наркотици? Нищо подобно. Всяка седмица се възмущаваме на поредното тежко произшествие и скърбим за поредния погубен живот. И положителната статистика  на МВР не може да върне тези животи.  В България годишно умират между 700 и 800 души на пътя. 12 000 осъдени по-късно,  жертвите на пътя са пак толкова. 

Изключително тревожен е и проблема с хората, които по лекарско предписание / или по свое решение/ , употребяват успокоителни. Полевите тестове, използвани от полицията, реагират на веществата в тези лекарства, приравнявайки употребата и въздействието им на тези на наркотичните вещества. С тези лекарства се лекуват от обикновено главоболие до тежки депресии. Много са възможностите за употреба на тези медикаменти. А, те са вкарани заедно с кокаин, тетрахидро канабинол и с амфетамини. Всички са под един знаменател и хора, които се лекуват, се оказват в ролята на престъпници.

А говорим за над 300 хиляди българи, регистрирани с такива здравословни проблеми. Като над 200 хиляди от тях са шофьори. И всеки от тях е изправен пред избора – дали да спрат лечението си или да рискуват да останат без книжка поне за 1 година. Защото това е минималния срок, в който един гражданин, дал кръвна проба, може да бъде оправдан.

Апаратите реагират и на псевдоефедринов хлорид - съставка на почти всички препарати за хрема. Амфетамините и метамфетамините може да бъдат фалшиво позитивирани от препарати, които съдържат висока доза псевдоефедрин. Някои препарати, които съдържат кодеин, могат фалшиво да позитивират тестове за опиати. Паракофдалът за главоболие и зъбобол, който се купува без рецепта, например съдържа кодеин. Същата съставка я има в кафетин форте и солпадеин.Диазепамът със сигурност  ще ви осигури позитивен текст.  Същият ефект имат Флунитразепамът, Мидазолама, Нитразепама и Тризолана.
Никъде в листовките на тези лекарства няма предупреждение да не се шофира. Някои дори могат да се използват от деца над 12 години при по- сериозни състояния!

Как може да бъде прекратена тази поръчна практика?

Кучето е заровено в кръвните проби, които се бавят с месеци, тъй като се правят на много малко места. В София лабораториите за кръвни изследвания са две - във ВМА и в “Александровска”. И двете обаче са много натоварени. Ръководството на ОД МВР - Пловдив обеща в началото на следващата година в града да заработи хроматограф за изследвания и пробите да не се носят в столицата. Според сегашното законодателство кръвните тестове не могат да бъдат анализирани в частни лаборатории. Вероятно законодателни промени в тази посока биха ускорили процедурата.