Над 90 000 души са гласувалите в Турция, сочат последните данни.

27 713 души са гласували в Истанбул до 21 ч, броят им за Бурса е 27 860 души. За сравнение на вота през юли в цяла Турция своя глас дадоха около 28 000 изселници с български паспорти, съобщава БНР.

През целия ден имаше опашки пред всички секции.

В Истанбул всички секции в приключиха изборния ден един час по-късно.  

Инфарктно дълга нощ се очертава и за членовете на секционни комисии, които според последните правила трябва да броят и 100% от разписките в машините.

Притесненията им бяха свързани с това дали не са смесени разписките за президентския с парламентарния вот и приемането на изборните протоколи от Централната избирателна комисия.

Намеса на членовете на Секционните избирателни комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на властта и на политическите партии в Турция – така протичаше вотът в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции. Гласува се с 96 машини – по две в секция.

Гласуването в САЩ протича спокойно. По Източното крайбрежие се забелязва по-засилен интерес в сравнение с изборите през месец юли.

По последни данни само във Вашингтон гласувалите към 16,30 часа местно време са над 400 души. За справка през юли действително подадените бюлетини в американската столица са били 480.

За по-голяма активност се говори и в Маями, където до момента са подадени около 240 гласа.  Това създава предпоставки за разлика от България в САЩ да бъде минат броят гласували от миналите избори. По-рано през деня гласоподаватели в секцията в българското посолство във Вашингтон се сблъскаха с дълга опашка. Към момента тук голяма няма опашка.

Според председателят на местната СИК е имало объркване при гласуването с машините и е отнемало повече време на избирателите да подадат своя глас. В същото време консулът за Източното крайбрежие на САЩ Бойко Хаджийски заяви за БНР, че на тези избори от секционните избирателни комисии в района има повече въпроси, които той обяснява с публикуваните в последния момент обемни методически указания на ЦИК.

През деня Хаджийски каза, че е отговарял на множество запитвания свързани предимно с тълкуване на Изборния кодекс или методическите указания.

Вратите на 55-те секции в Съединените Щати остават отворени до 20 часа местно време като на тези избори има открита секция и в Балтимор, щата Мериленд.

В местата за гласуване се по указание трябват да се спазват епидемиологичните изисквания. Във Вашингтон в началото на изборния ден имаше уточняване за правилата за носене на маски и гласоподаватели изразиха притеснение, че не всички членове на СИК носят маски. Малко след началото на изборния ден всеки член на комисията беше с маска. Маски са поставени и навсякъде в изборната секция.

В осем от секциите в Съединените Щати има машинно гласуване. Това са секции в столицата Вашингтон, Ню Йорк, Атланта, Сиатъл, в района на Чикаго и Лас Вегас.