Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов има най-много преференции в Пловдив от всички кандидат-депутати. За Борисов гласа са си дали 5254 души от общо 34 466 бюлетини за управляващата партия, става ясно при 100% обработени протоколи от РИК. 

Никой от листата на коалиция ГЕРБ – СДС не е успял да събере нужните преференции, за да размести листите, като всички са били далеч от 7-те % от всички гласове за формацията в 16 МИР.

На второ място по брой предпочитания е бившият кмет Иван Тотев, който получава 839 гласа. След него е Спас Гърневски със 750 преференции. На последните избори той успя да размести листата и от 11-та позиция мина на втора. Това обаче се случи благодарение на феномена 11/11, който вече не съществува.  Другият активист на ГЕРБ с най-много преференции е седмата д-р Надя Танева. При тази ситуация, ако ГЕРБ имат четири мандата в Пловдив в парламента отиват Бойко Борисов, Иван Тотев, Вежди Рашидов и Радомир Чолаков, а съдбата на Гърневски ще зависи откъде ще влезе премиерът.

БСП, която се сгромоляса на изборите, а в Пловдив получи едва 19 783 гласа ще вкара двама депутати. Лидерът Корнелия Нинова е взела 2598 преференции, което е прави на трето място от всички в Пловдив. Вторият в листата проф. Иво Христов е получил 1671 преференции, с което минава прага от 7%, но на практика той си остава втори, тъй като никой друг не е взел достатъчен брой преференции. Третият Иван Петков - Бебето, който е получил 630 преференции, ще чака решението на Корнелия Нинова дали ще влезе от София. 

Христо Иванов от Демократична България е на второ място по преференции с 2935 в Пловдив град от общо 17 101 за целия МИР. Дясното обединение не е ясно дали ще вземе един или два мандата. Ако има двама депутати то в парламента ще влезе Манол Пейков. Той е получил 1671 преференции, с което запазва второто си място. Третият в листата Ивайло Старибратов е събрал 1100 гласа, с което минава границата от 7%, но заради повечето преференции за Пейков, листата остава непроменена.  Възможно е и двамата да бъдат народни представители, ако ДБ вкара два мандата, а Христо Иванов също предпочете столичната листа. 

Слави Трифонов, който ще има два мандата от Пловдив, преференциите не са особено предпочитани. Водачът Тошко Йорданов има 2401-а, а втората в листата Антоанета Стефанов има 672 преференции

За водача на друга формация, която ще има мандат в Пловдив – „Изправи се! Мутри вън!”  Николай Хаджигенов са гласували персонално 919 души, а за втората Мария Капон 561. Тя ще бъде отново нареден представител, ако адвокатът от Отровното трио избере 25 МИР. 

Все още е под въпрос дали ДПС ще има народен представител от Пловдив. Ако това се случи името то ще е Танер Али.