„Ние не сме опасни хора, ние искаме само да живеем спокойно и да си проповядваме Исляма тук. Това заяви в Съдебната палата Светла Димитрова - съпругата за сочения за тартор на организираната престъпна група за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед.

Тя разговаря с медиите за първи път след арестите и присъства на първото заседание по делото за радикален ислям, на което Окръжен съд-Пазарджик даде ход.  То се води срещу 14 обвинени в разпространение на идеите на „Ислямска държава” имами.

Пред магистратите се изправиха 40-годишният Ахмед Муса Ахмед, който вече има условна присъда по първото ислямско дело и 13 негови съратници. Те бяха задържани при две мащабни акции на МВР и ДАНС. Според обвинението Ахмед Муса е ръководил организацията и е проповядвал в Пазарджик, Пловдив и Асеновград не само лично в молитвени домове, но и чрез клипове в сайтове за видеосподеляне и социалните мрежи. В съдебната зала присъства и съпругата му, която го защити.

„Той е невинен – виновни сме, че сме мюсюлмани”, каза още Светла Димитрова.

Нейната гледна точка и тази на другите страни по делото - вижте във видеото: 

  

Магистратите уважиха искането на прокуратурата за отвод на един от адвокатите – Елвира Пенкова, тъй като нейния подзащитен Стефан Димитров – Тефик е дал показания срещу другите подсъдими в хода на досъдебното производство.

„Сегашното дело е продължение на предишното дело. Тук имаме резултат от пропагандната дейност от дейността на подсъдимите в първото дело”, каза прокурор Недялка Попова.

При акцията на МВР и ДАНС бяха иззети и оръжия, а от интернет свалени материали, проповядващи радикален ислям. Пред Съдебната палата се събраха и поддръжници на подсъдимите, които ги защитиха.

„Ако има Джихад – тук в махалата ще има армия.”, заяви един от протестиращите.

Разпитите на свидетели и вещи лица по мегаделото за радикален ислям продължават и в петък. 

Още от TNS TV гледайте ТУК

TNS.bg