От понеделник започва седмица на напрегнати преговори за съставяне на кабинет. ГЕРБ стартират разговорите с БСП в парламента от 10 часа. В петък Бойко Борисов обяви, че категорично ГЕРБ няма да управлява с ДПС. Широка коалиция с БСП пък щяла да бъде възможна, ако резултатът на социалистите не бил толкова нисък.Позицията на третия по гласове - ДПС, се очаква. Засега от движението упорито мълчат. Партията ще даде пресконференция в понеделник.

Захари Георгиев, който ще участва в консултациите с ГЕРБ, заяви, че БСП не иска хаос и нови избори. Той уточни, че БСП само ще разговаря с ГЕРБ. Пред БНР той изтъкна, че социалистите няма да преговарят на срещата с ГЕРБ в понеделник. Георгиев уточни, че те са поканени на тези разговори, за да споделят своите виждания за случващото се в страната, съобщи "Блиц".

В събота Реформаторският блок направи крачка напред към евентуална бъдеща коалиция с ГЕРБ. Радан Кънев заяви, че е било грешка, че Реформаторите прибързано са отправили ултиматум да няма кабинет начело с премиер Бойко Борисов. Сега Кънев заяви, че е по-важна политиката и отговорностите, а след това личностите, министрите в бъдещия кабинет.

В неделя "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" се обяви за съставяне на програмно управление - правителство на националното спасение, съставено от специалисти. Според тях то трябва да е подкрепено от максимално голям брой политически сили.

Народното събрание да заработи възможно най-скоро, тъй като има неотложни задачи пред новото правителство. Това поискаха от "България без цензура". Според тях правителството трябва да бъде съставено в рамките на този парламент с мандата на ГЕРБ. От партията на Николай Бареков отново се обявиха за широко коалиционно управление.

От ББЦ заявиха, че са готови на разговори с всички партии, които ги поканят, стига те да се водят публично. Те посочиха, че нямат против да има кабинет, оглавен от Бойко Борисов.

От АБВ условия не поставят, а искат обратното - да чуят такива. Според хората на Първанов от ГЕРБ не са искрени в желанието си за правителство на споделената отговорност, защото ако е така, разговорите щели да започнат по друг начин - между всички лидери на партии и гражданските организации.

Каква ще бъде и конкретната позиция на "Атака" предстои да стане ясно.

Експертите прогнозират трудни преговори за съставянето на бъдещото правителство.

Освен партийните консултации президентът Росен Плевнелиев също планира да събере всичките 8 парламентарни сили. На среща при него в сряда, 15 октомври, ще бъде обсъдена датата за свикване на първото заседание на новия парламент.

TrafficNews.bg