На фона на растящите от 15 години цени на имотите, според  данни на националната статистика, 1,2 млн. са необитаеми жилища в страната.  България 82,9% от хората обаче притежават жилище. Освен това всеки седми у нас дели покрив с близки от друго поколение, най-често – родители. Причините за това, според експертите, са липса на средства или финансова култура.

Има и такива обаче,който искат  собствен дом.

„Първото предаване , което снимахме беше с едно младо семейство и мъжа постоянно казваше: „Само да не живея повече с тъщата, само да не живея повече с тъщата”.  Те искат да живеят отделно и да са свободни 24/7, но в същото време да използват комфорта и някой да им помага”, обяснява Пепи Димитрова от “Нов дом”.

На фона на това, че под един покрив  живеят няколко поколения, то други жилища остават необитаеми.

„Недоверието към банките, ниската доходност,която те предлагат -  това са основните причини, които създадоха бум в строителството в последните години и съответно празни жилища”, уточнява брокерът Анастас Георгиев пред Нова.

„Хората, които работим на пазара, се опитваме да мотивираме собствениците на такива имоти да направят нещо с тях - било да ги реновират, отдават под наем или продават на някой друг, защото тези имоти създават проблеми за цялата сграда”, посочва Пепи Димитрова.

Това, че има необитаеми жилища, обаче  не спира хората да продължават да купуват жилища, като за последните 8 години продажбите в ЕС са скочили с 15%, а най-голям скок на цените в този период се наблюдава в Естония , Латвия ,Австрия ,Швеция и Люксембург . Спад на цените има в Италия, Испания и Кипър. България не прави изключение. У нас също се наблюдава скок на цените заради ниските лихвени проценти, които предлагат банките.

„Има ръст след кризата през 2005 г.,2006 г.имаше известен спад за няколко години и сега отново се наблюдава, но тази тенденция не е само в България , тя е световна”, казва още Анастас Георгиев.