Какво разбират полицаи от каскади и на кого пречат скейтърите в София ? Това са въпросите, които запалиха недоволството на почитателите на екстремните изживания. Те се разбунтуваха срещу налаганите им глоби от служителите на реда, а общината се опита да потуши страстите, влизайки в ролята на умиротворител. 

В името на тази цел градската управа организира среща с шефовете на столичната полиция. На нея доста неочаквано се разбра, че най-големият враг на скейтърите в София са продавачите в магазините в подлеза на НДК, както и недоволни граждани, които се стряскат от техните опасни номера.

Защо търговците се гневят на младежите върху колела обясни Дафина Атанасова:

"Имаме много видеоматериал - всички кошчета са изкъртени, карат по бордюрите на витрините, рампите за инвалиди също ги поправяме ние сами. И клиенти се оплакват от невъобразим шум".

Шефът на Столичната дирекция към МВР Георги Хаджиев потвърди, че санкциите за скейтърите идват след жалби на граждани. Той обясни, че има два начина да бъде написан акт – ако полицият с очи види нарушение, или чрез свидетелски показания. В казуса със скейтърите всички глоби са резултат от сигнали на граждани.

Самите скейтъри обаче са убедени, че кучето е заровено в променената общинска наредба за спазване на обществения ред, където е вписана забрана за каскади.

„Въобще не трябваше текстът да се променя, а да остане както преди. Той беше достатъчно ясен: не трябва да се чупят парапети, пейки или да се вадят бордюри и въобще да не се споменават спортовете в тази точка.  Един полицай трудно може да разбере какво точно е каскада. Едно дете може да направи „Оли” със скейта и на полицая да му се стори като каскада”, разсъждава Делян Стефанов от София Скейт сити.

Че проблемът идва от променената наредба са съгласни и представителите на СДВР. Георги Хаджиев обясни, че за служителите на реда водещо е да не се руши общинското имущество. Но написан така текстът оставя място за субективизъм:

„Самото каране на скейт няма как да бъде идентифицирано с нарушение на обществения ред, но при положение, че такива акробатични номера се изпълняват по общински съоръжения, то по презумция се стига до извода, че се уврежда общинско имущество. С този текст „или на други места за обществено ползване” колегите по различен начин го въприемат и е преценка на всеки един от тях дали става въпрос за нарушаване на Наредбата или за нещо друго.”

Хаджиев и неговият заместник допълниха  че и за гражданите текстът е неясен. Хората остават с впечатлението, че каскади не могат да се изпълняват на обшествени места и засипват със сигнали МВР. 

От Столична община са категорични, че не искат скейтърите да бъдат тормозени.  Иван Илиев, председател на общинската комисия по обществен ред и сигурност, изрично обясни, че  не е забранено карането на скейт, ролери и колела в София, нито пък каскадите, стига да не са на неподходящи места. Според него промененият текст в наредбата е конкретен и ясен.

 „Нашето разбиране е, че не могат да бъдат използвани парапети, огради, пейки, бордове на фонтани, оборудване и съоръжения на детски площадки за изълнение на каскади чрез превозни средства тип борд. Ако един скейтър си кара в подлеза, няма за какво да го наказваме. Ако кара по бордюра - това вече е проблем", обобщи Илиев.

Но и той признава, че в правния мир нява термин "каскада", а значението на "акробатичен номер с опасни падания" е взето от тълковния речник.

 Докато общинари и полицаи се лутат в смисъла на наредбата, практикуващите екстремните занимания младежи вече организираха съботен протест в подлеза на НДК.

Прии това недоволни се оказаха не само скейтърите. 

Байкърът Георги Велчев разказа пред Trafficnews.bg, че на трима негови приятели са съставени актове, защото просто са карали колела по бул. „Витоша”. При това съвсем крокто и без никакви щури номера. „Тази наредба засяга също велосипедистите, хората с блейдове, ролери и съответно всичко, което полицията смята, че може да навреди на настилката на НДК. Повечето от нас си носят съоръжения, които са се направили вкъщи, за да изпълняваме триковете си върху тях. Носим си ги пред двореца, защото е традиция да се събираме там. Полицаите ни карат да слизаме, да бутаме колелата, правят ни проверка сякаш сме престъпници", оплаква се Велчев. 

Ситуацията обаче може да се промени. И скейтъри и полицаи да изпушат лулата на мира. Повод за подобни надежди е обещанието на ръководството на СДВР да сведе до личния състав пространни обяснения къде и кога скейтърите могат да бъдат наказвани, за да се избегнат необосновани актове.

Общината пък обещава скоро да направи още една площадка за младежите, които обичат да си вдигат адреналина. Продължават разговорите между представителите на скейт организациите и главния архитект на София Здравко Здравков къде да бъде това мястое. Набелязани са три възможности – в Северния парк, в Княжеската градина и Южен парк – 2 (при Музея за Земята и хората).