Възможно е други ваксини, които са част от имунизационния календар в България, също да ни предпазват от COVID-19.  Освен БЦЖ-то, тривалентната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит ни дава допълнителна защита. Тази теза изтъкна пред БНТ д-р Велислава Петрова, вирусолог и здравен консултант към ООН

„Информацията за връзката между това, че може би имаме по-добър имунитет и сме по-предпазени от COVID, ако сме ваксинирани срещу морбили идва от това, че ваксината срещу морбили е част от една тривалентна ваксина - морбили, рубеола и паротит. Има елемент с рубеолата, за който се смята, че може би имунитетът, който е изграден срещу рубеола, като част от ваксината и може би предпазва до някаква степен и срещу COVID-19. Връзката е с рубеолата”каза д-р Петрова.

Обикновено разработката на една ваксина отнема около 10 години, а в случая изключително бързо се развиват учените и бързо се опитват да направят ваксината, която изисква време за тестване, защото тя трябва да е не само ефикасна, но и безопасна, допълни тя.

Коронавирусът по-скоро изненада учените с мащаба за държавите, които успя да обхване, посочи още д-р Петрова.

В момента д-р Петрова работи по програмата на ООН за борба със СПИН в Африка. Всяка година около 1 млн. души умират от СПИН, терапията срещу болестта успява да предпази около 1 милион.

При тази пандемия разбрахме, че никой не е застрахован и никой не е в безопасност, независимо колко богата е държавата, подчерта д-р Петрова.